Головна Новини Гусятин на карантині

Гусятин на карантині

Вогнище амброзії полинолистої виявила на території станції «Гусятин» Львівської залізниці Державна інспекція з карантину рослин в Тернопільській області. Тепер уся територія станції, а це понад 7 га, знаходиться під карантином. В інспекції припускають, що на Тернопільщину небезпечний бур’ян потрапив зі Східної України разом із вантажем. Шкідник особливо небезпечний не тільки для рослин, а й для людей, оскільки викликає сильну алергічну реакцію.

Амброзію полинолисту інспекція з карантину рослин виявила під час обстеження залізничної станції. Експерти помітили бур’ян, схожий на відомого шкідника. Вони взяли зразки рослини для аналізу, який підтвердив припущення спеціалістів. Тепер керівництво станції чекає тривала та на полеглива боротьба з небезпечною рослиною.

– Амброзія полинолиста потрапляє на Тернопільщину зі Східної та Південної України. Там вона зростає у великій кількості. Цьому сприяють кліматичні умови, а саме – високий температурний режим. У нашій області трапляються лише окремі вогнища. Часто рослина зустрічається на узбіччях залізниць та доріг. На залізничні станції бур’ян потрапляє разом з вантажем, зокрема, зерном, щебенем, – пояснює в.о. начальника інспекції – головний державний інспектор з карантину рослин у Тернопільській області Віталій Панькевич. – Бур’ян найнебезпечніший у період цвітіння. Він викликає сильну алергічну реакцію та приступи астми.

Карантинний режим на залізничній станції Гусятин встановлено на п’ять років. Саме стільки часу необхідно для того, щоб знищити бур’ян. Керівництво станції інспекція з карантину рослин зобов’язала провести організаційні заходи зі знищення шкідника. Мова йде про косіння та обприскування рослин гербіцидами. Дуже важливо вчасно розпочати боротьбу з бур’яном. Його потрібно періодично скошувати, аби рослина не зацвіла, адже тоді вона викликає хворобливі стани у людей та вкриває насінням нові площі. Період цвітіння рослини припадає на червень, однак боротьбу з нею потрібно розпочинати уже з травня.

Амброзія полинолиста за зовнішнім виглядом схожа на коноплі, а за розміром і формою листя нагадує полин гіркий. За сприятливих умов стебло рослини досягає висоти 2 – 2,5 метра, а коріння заглиблюється до 4 метрів. Амброзію полинолисту вперше виявлено на території Тернопільщини в 2002 році в Борщівському районі. В 2011 році нові вогнища бур’яну виявлено в Борщівському, Кременецькому та Тернопільському районах на площі 14,90 га. Загальна площа засмічення амброзією полинолистою становить 44,88 га.Квітковий пилок амброзії шкідливий для людини – має надзвичайно високу алергенну дію. Попадання пилку на слизову оболонку носа або на кон’юнктиву очей спричинює сінну пропасницю. Для захворювання досить навіть 3-5 зерен пилку. Кожна рослина амброзії виділяє мільярди пилкових насінин, котрі, підіймаючись із повітрям, переносяться вітром на велику відстань (майже на 50 км), а потрапивши в органи дихання людей, очі, ніс, бронхи, викликає слизотечу, погіршує зір, підвищується температура тіла, з’являється кашель, головні болі, у найбільш чутливих – приступи бронхіальної астми.
Розвиваючи потужну надземну масу й кореневу систему, амброзія сильно пригнічує культурні рослини та споживає з ґрунту дуже велику кількість поживних речовин. Ефективними засобами боротьби з амброзією є обробка гербіцидами, правильне чергування сільськогосподарських культур у сівозмінах, виривання поодиноких рослин з корінням та проведення скошування на початку її цвітіння. Категорично забороняється завезення засміченої підкарантинної продукції у вільні від бур’яну райони. При виявленні бур’яну вантаж підлягає поверненню відправникові або очищенню під контролем держінспектора з карантину рослин, а при неможливості очищення — переведення насіннєвого матеріалу в категорію зернопродуктів та переробку.

Зоряна Гарасимів, Номер один