Головна Новини Чутки про “200” з зони АТО російські провокації?

Чутки про “200” з зони АТО російські провокації?

загруженноеВід минулого четверга Збаражем ширяться чутки про «груз 200» – наче б то у зоні АТО загинуло троє, а то й шестеро наших земляків. Траплялося, що казали навіть про два десятки вбитих військових-збаражчан, пише Народне слово
Військовий комісар Збаразько-Лановецького ОРВК Сергій Манзюк спростовує дану інформацію і людей, які її розповсюджують, називає не інакше як провокаторами, що хочуть посіяти паніку серед місцевого населення. – Якщо б справді загинули військовослужбовці зі Збаразького району чи з міста Збаража, то командири частин, де вони служать, протягом двох годин мають про це повідомити нас, – запевняє військом Сергій Манзюк. – На щастя такої інформації на сьогоднішній день ми не маємо. Єдине, що ми не можемо мати даних про бійців добровольчих батальйонів, працівників МНС або міліційних підрозділів. З усіма ж збаразькими військовими ми тримаємо зв’язок – у нас є їхні контакти, номери телефонів.
Офіцер закликає збаражчан користуватися лише перевіреними джерелами інформації і не поширювати пліток.
У свою чергу голова райдержадміністрації Юрій Горайський просить земляків повідомляти правоохоронні органи та СБУ про факти розповсюдження даної неправдивої інформацї та про осіб, які займаються цими провокаціями.
Разом з тим, Сергій Манзюк закликає добровольців підтримати третю хвилю мобілізації. Він звертається до патріотичних громадян з проханням добровільно записуватися у лави Збройних Силах України або ж приступити до виконання конституційного обов’язку через проходження служби за контрактом. Крім цього, в Збаразькому районі створюються загони місцевої самооборони. Вимоги до кандидатів: добре здоров’я, морально-психологічні якості і відповідний вік, здебільшого до 40 років.
Військовий комісар Збаразько-Лановецького ОРВК закликає родини мобілізованих відпустити чоловіків захищати державу. – Оцініть ситуацію спокійно, пам’ятайте, що в Україні – війна, – наголошує Сергій Манзюк. – Ми маємо захищати її територію не лише в межах області, а в межах її кордону. Якщо не дамо відсіч на Сході, вороги прийдуть сюди.
Сергій Манзюк повідомив, що в районі зафіксовано факт відмови чоловіка від мобілізації через релігійні переконання. Відповідну заяву, у якій він відмовляється від отримання повістки для прибуття у військкомат для проходження медкомісії, він надав районній комісії з питань альтернативної служби. Житель одного із сіл Збаражчини 1982 року народження відмовляється брати участь у військових діях через віровчення релігійної громади, до якої він належить з 2013 року. Пояснює, що не може використовувати зброю проти людей та бути співучасником вбивства. Разом з тим, чоловік є офіцером запасу медичного профілю – молодший лейтенант. Військовий квиток отримав у 2006 році.
Також військом стурбований позицією Збаразької міської ради, яка, за його словами ,бойкотує виконання Указу Президента про третю хвилю мобілізації – з 66 повісток військовозобов’язаним не видано жодної.
– Завдання військкомату: прийняти та відправити мобілізованих на місце призначення. Питаннями оповіщення та доставкою військовозобов’язаних до військового комісаріату за законами повинні займатися органи місцевої влади та місцевого самоврядування, – нагадує військовий. – Визначення придатності до служби – справа медичної комісії. Підготовкою людей до участі у воєнних діях опікуються вже у тих військових частинах, куди вони прибувають.
Крім цього, Сергій Манзюк нагадав, що 9 вересня розпочинається осінній призов юнаків на сторокову службу у Збройних Силах України. До 1 жовтня молоді люди мають пройти повне медичне обстеження на придатність для військової служби. Передбачається, що у військові частини хлопців направлятимуть 12 жовтня. Про те, на який період часу, наразі не відомо – це може бути рік, півтора року, а, можливо, й два. Усім, хто отримає повістку, офіцер радить своєчасно прибути до військкомату.