Головна Новини Чому не взяв орден з Ковальчуком відомий волонтер

Чому не взяв орден з Ковальчуком відомий волонтер

Троє тернополян, а також жителі Рівного, Львова, Маріуполя і Чернівців стали першими кавалерами ордену «За спасіння життя». Це громадська відзнака, яку заснували у Тернополі представники благодійного фонду «Вірую». Урочиста церемонія нагородження відбулася 15 березня в Тернопільському національному медичному університеті імені Івана Горбачевського.

Нагороду, як відзначив засновник благодійного фонду, отець Олексій Левенець, вручатимуть волонтерам-медиками та іншим людям, які ціною свого життя чи власних героїчних вчинків врятували життя інших. Орден – це ще й вшанування пам’яті академіка, хірурга, колишнього ректора ТДМУ Леоніда Ковальчука. Його повна назва – орден «За спасіння життя» імені Леоніда Ковальчука. Серед перших нагороджених не тільки медики, а й волонтери та капелани. Отримала нагороду й тернополянка Тамара Воронцова.

«Волею долі я опинилася на Майдані у столиці, – розповідає жінка. – Там працювала терапевтом, хоча за фахом педіатр, але я допомагала чим могла. Упродовж двох місяців працювала у багатьох медпунктах, з багатьма людьми перезнайомилася. Потім зайнялася волонтерською діяльністю, оскільки мій син на війні, і треба було йому допомагати. Орден, який отримала – це не тільки моя нагорода, а й усіх тих, хто допомагав мені у волонтерській діяльності. Збір допомоги розпочався із канадської діаспори. Професор, який раніше працював в медуніверситеті Богдан Бойчук і його родина почали надсилати нам гуманітарну допомогу. Спочатку передавали професійні медичні засоби у госпіталі, а пізніше були й первинні засоби меддопомоги, які передавали на передову. З Канади надходило багато медичного обладнання для реанімації, хірургії, ми возили його у дніпропетровські госпіталі, у дитячі лікарні Луганської і Донецької областей. Було дуже приємно, що незважаючи на загальні песимістичні настрої, дуже багато людей відкликалися на моє прохання про допомогу. Продовжую цю справу і далі.».

Орден «За спасіння життя» отримали також лікар-хірург з Тернополя Юрій Свідерський та медик, засновник організації «Білі берети» Андрій Салагорник. Щоправда, останній не зміг бути на церемонії нагородження, оскільки перебуває зараз на передовій.

У подальшому вручення ордену відбуватиметься двічі на рік – у березні та жовтні. Подання на нагородження можуть зробити, як окремі особи, так і громадські організації.