Головна Новини Через «мисливців» за металом загинув підліток

Через «мисливців» за металом загинув підліток

Територією Тернопільської області проходять декілька магістральних ліній електропередач напругою 330-750 кВ, три з них транзитом передають електроенергію від атомних станцій та живлять струмом увесь західний регіон України. Зважаючи на це, вони є об’єктами стратегічного значення та охороняються законом. Зокрема, постановою Кабінету Міністрів від 4 березня 1997 р. затверджено «Правила охорони електричних мереж» – пише Номер один

Понад 40 тис. грн. збитків завдав державі тернополянин, пошкодивши 11 електроопорів поблизу Теребовлі. Крадія найбільше цікавили металеві кутники, що є одними з найважливіших елементів надійності конструкції. Зрізати їх не легко – потрібні спеціальні інструменти та чимала фізична сила, але вигода перевершує витрати. На місце злочину «мисливець» за металом навідувався декілька днів. Під час чергового обходу працівники «Тернопільобленерго» виявили пошкодження електромереж та повідомили про це співробітників Теребовлянського райвідділу міліції. Правоохоронці затримали злодія. 42-річному жителю обласного центру не судилося розбагатіти, бо хоч і здав крадене на металобрухт, а от відповідати за скоєне доведеться: ч. 1 ст. 194 Кримінального кодексу (умисне пошкодження або руйнування об’єктів електроенергетики) передбачає штраф від 100 до 200 неоподатковуваних мінімумів доходів громадян або до 3 років обмеження волі.
«Злодії не замислюються над наслідками своїх дій, – зазначив начальник Тернопільських магістральних електричних мереж Південно-Західної енергетичної системи державного підприємства НЕК «Укренерго» Ілля Крутиголова. – Їхнє бажання легкої наживи може спровокувати катастрофу. Якщо раптом стається обрив лінії 750 кВ від атомної станції, енергоблоку нема куди видати потужність. Щоб уникнути небезпечних наслідків, його потрібно негайно розвантажити, а це дуже складний і дороговартісний процес».
Як сталося влітку цього року поблизу с. Дунаїв Кременецького району: внаслідок  сильного шквального вітру впала одна з електроопорів, пригадав начальник міліції громадської безпеки УМВС України в Тернопільській областіВасиль Облещук. А винні у цьому збирачі металу, які напередодні зрізали декілька кутників. Та найгірше, що від ураження струмом загинув підліток, який з цікавості заліз на зруйновану опору. На відновлення цілісності електролінії держпідприємство НЕК «Укренерго» витратило майже мільйон гривень, електроопору відновили, але ж дитині життя не повернути.
Щоб уникнути схожих трагедій у майбутньому, служба дільничних інспекторів області разом із співробітниками Тернопільських магістральних електромереж розробили план спільних заходів із протидії таких крадіжок, було складено графік рейдів перевірки цілісності електромереж. Найбільше уваги правоохоронці та енергетики приділяють районам, де проходять високовольтні лінії.