Головна Новини Буде українське кіно

Буде українське кіно

кіноЗа підсумками другого туру конкурсу кінопроектів від Держкіно до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2011-2012 рр. рекомендовано включити 37 кінопроектів. Конкурс тривав з 15 червня по 29 серпня 2011 і був спрямований на необхідність чіткого формування векторів розвитку українського кінематографу.

Як повідомили порталу «Культура» в прес-службі відомства, цього року в рамках проведення конкурсу оцінювались не лише сценарії фільмів, як це було раніше, а кінопроекти в цілому. Претенденти на державне фінансування представляли окрім сценарію режисерське бачення твору, маркетингову стратегію, фестивальну або прокатну історію фільму. Експертна комісія відбирала режисерські дебюти для формування нового покоління українських кінематографістів, фільми соціальної тематики з високим глядацьким потенціалом, кінопроекти спільного виробництва для забезпечення участі України у європейських програмах копродукції.
У переліку конкурсантів-фіналістів – проекти Кіри Муратової, Михайла Слабошпицького, Віктора Олендера, дебютні роботи молодих режисерів.

«Задекларований державою протекціонізм стосовно кіногалузі, темпи, якими ми йдемо до її структурування, дають підстави сподіватися, що нове українське кіно з’явиться у найближчі п’ять років», – заявила Голова Держкіно Катерина Копилова на прес-конференції з нагоди підведення підсумків конкурсу кінопроектів на отримання державного фінансування.

Оцінка представлених на конкурс кінопроектів проводилася членами оновленої Експертної комісії з питань кінематографії Державного агентства України з питань кіно, до складу якої увійшли компетентні, знані фахівці галузі: Роман Балаян, Олег Фіалко, Сергій Борденюк, Володимир Войтенко, Анатолій Матешко, Алік Шпилюк, Андрій Халпахчі, Антон Пугач, інші. Також вперше в рамках проведення конкурсу відбулась традиційна для міжнародного кінопростору процедура – пітчинг кінопроектів.

За підсумками другого туру до Програми виробництва та розповсюдження національних фільмів на 2011-2012 рр. рекомендовано включити 37 кінопроектів, з яких:

– повнометражних ігрових – 16

– короткометражних ігрових – 7

– неігрових – 9

– анімаційних – 5