Головна Новини Багатодітні сім’ї ледь не позбавили соціальної допомоги за участь в виборчих комісіях

Багатодітні сім’ї ледь не позбавили соціальної допомоги за участь в виборчих комісіях

svarky-groshi-golПідставою для позбавлення управлінням соціального захисту населення Шумської райдержадміністрації та зменшення виплат малозабезпеченим багатодітним сім’ям соціальної допомоги від держави стала сума, дещо більша 300 гривень, отримана ними за участь у виборчих комісія у 2012 році.

Такі дії управління незаконні – констатувала прокуратура району та відреагувала поданням.

Прокуратурою Шумського району в ході проведення перевірки в управлінні соціального захисту населення Шумської райдержадміністрації виявлено факт незаконного припинення виплати державної соціальної допомоги малозабезпеченим сім’ям.
За результатами проведеної перевірки встановлено, що управлінням соцзахисту у 2013 році незаконно позбавлено права 9 осіб на отримання державної соціальної допомоги та ще 6 особам зменшено її розмір.
Підставою для таких дій посадовців стали кошти в розмірі 314 гривень, одержаних ними за роботу у виборчих комісіях, які вони не вказали як дохід при отриманні допомоги.
Проте, прокурорська перевірка засвідчила, дії посадовців неправомірні та суперечать закону, оскільки оплата праці членів виборчої комісії, а також осіб, що залучаються, у тому числі в день голосування, дні встановлення підсумків голосування та результатів виборів не може бути підставою для скасування, обмеження або зменшення будь-яких соціальних виплат, пенсій, субсидій.
Такі гарантії соціальних прав громадян, що приймають участь у виборчому процесі передбачено Законом України «Про вибори народних депутатів України».
На неправомірні дії посадовців прокуратура відреагувала поданням з вимогою скасувати рішення про припинення, перерахунок та повернення державної соціальної допомоги жителям Шумського району та вирішити питання дисциплінарної відповідальності посадовців, з вини яких допущено порушення прав громадян.