Головна Новини Чорний дим і запах пластмаси: що відомо про завод, який горів у...

Чорний дим і запах пластмаси: що відомо про завод, який горів у Тернополі (Відео)

10 вересня вночі над Тернополем здійнявся чорний дим, пожежа тривала 13 годин, в ДСНС виклик отримали о 3 ночі, і лише до 15.00 рятувальникам вдалося її ліквідувати. А о 19.00, коли нічого вже не горіло, з’явилась інформація від Центру профілактики і контролю хвороб. Експерти радили обмежити перебування на свіжому повітрі, закрити вікна і кватирки. чекати доки не знімуть цих обмежень”. Їх і досі не відмінили, але є ряд питань, повідомляє Тернопіль 1. Чи небезпечні викиди? Чому людей сповістили пізно? Яка ситуація на підприємстві зараз?

Завод “ЕлітПласт” має площу 13 000 кв м. І практично всі вони вкриті пластиком та пінопластом. Загорілось 9 000 кв м і стався викид оксиду азоту, оксиду вуглецю, формальдегіду та фенолу. Фахівці робили заміри. Вчора після 21.00 повідомили, що в центрі та на “Дружбі” в повітрі зафіксували підвищений вміст фенолу та формальдегіду приблизно у 30 і 15 разів. Та вже сьогодні на пресконференції нам повідомили про незначні перевищення.

Бригади проводили заміри на 11 точках: це на межі забруднення, на межі житлової забудови, мікрорайони “Центр” і “Дружба”. Кажуть, зважали куди в той період дув вітер.

А от екологи, з якими ми консультувались наголошують, радити людям закривати вікна треба було ще під час пожежі, а не після її ліквідації. А зараз усі речовини опустились на ґрунт та воду. Небезпека дійсно значно нижча. Але досі є. А от тернополяни зізнаються, почули про заходи безпеки аж ввечері 10 вересня, вікон не закривали, гуляли, а все тому, що не чули офіційної інформації про те, що в повітрі небезпечні викиди.

І поки зранку журналісти спілкувалися з людьми – над заводом знову хмара диму. У ДСНС нам пояснили, це не повторна пожежа. А легке загорання. Ту ж повністю ліквідували.