Головна Новини У Шумську облаштували унікальний шаховий майданчик

У Шумську облаштували унікальний шаховий майданчик

Майданчик для відпочинку у вигляді шахової дошки з’явився днями у центрі Шумська і приємно здивував мешканців та гостей міста.
А належить така цікава ідея колективу державного навчального закладу «Шумське професійно-технічне училище». Власне, як і реалізація самого задуму.

– Звичайно, у нас є мозковий центр, який продукує цікаві ідеї, – каже директор ДНЗ «Шумське ПТУ» Федір Куц і, зберігаючи інтригу, не називає імен ідейних натхненників. – А для того, щоб їх реалізовувати, долучається увесь колектив.

Ще зовсім недавно біля гуртожитку училища «муляла» око стара «дошка пошани», яка зовсім не надавала привабливого вигляду.
– Усі роботи по благоустрою робимо своїми силами і за власний кошт, – розповідає про те, як втілювали цікавий задум, Федір Куц. – Заробили майже 1,5 млн грн. Основних джерел надходження маємо два – проходження учнями виробничої практики та від реалізації сільгосппродукції, яку самі вирощуємо на полях, закріплених за училищем. Ось за ці кошти і проводимо ремонтні роботи, стараємося щоразу щось оновлювати. Усі класи по чотирьох виробничих спеціальностях обладнані комп’ютерами, пише shumsk.info.

А ще база училища цьогоріч суттєво поповнилася потужною сільськогосподарською технікою – кошти на це (майже 12,5 млн грн) виділила держава. Тому можна переконливо стверджувати, що розвиток професійно-технічної освіти у Шумську має хороші перспективи. І вони дуже близькі, адже 5 грудня на базі ДНЗ «Шумське ПТУ» буде урочисто відкрито обласний професійно-технічний центр по підготовці механізаторів. До слова, таких центрів в Україні у цьому році відкриють лише два – на Київщині і у Шумську. Тому варто очікувати, що такий авторитетний заклад з часом приваблюватиме до себе усе більше охочих здобувати спеціальність механізатора, адже сьогодні на вітчизняному ринку з’являється попит на такі професії. А для того, щоб давати учням хороші знання, потрібна відмінна база, і її в училищі серйозно формують.

При тому, не забувають і про благоустрій, тому майданчик у вигляді шахової дошки – одна із таких ініціатив. До слова, тут можна не лише відпочити, зручно вмостившись на новенькій лавочці, а й при бажанні – пограти у шахи, адже на «полі» встановили шахові фігури, на закупівлю яких витратили біля 24 тис. грн. Правда, на ніч їх доводиться забирати у приміщення, бо хоча тут і ведеться відеоспостереження по усьому периметру, не усі шумчани зуміли виховати у собі необхідну культуру поведінки у громадських місцях. Тому хочеться, аби усі зрозуміли, що чужу працю треба берегти, тим паче, якщо вона приносить користь та моральне задоволення нам усім і є окрасою міста, а з часом може стати одним із його брендів.
А ще на майданчику встановлені стенди з інформацією про ДНЗ «Шумське профтехучилище», про усі чотири спеціальності, яким тут навчають. Для темної пори доби – стенди обладнали підсвіткою – і почитати можна, і красиво виглядає.


Словом, дизайнерський проєкт по облаштуванню такого шахового майданчика знайшов схвальні відгуки у шумчан.
– Та це не всі наші задуми, – каже директор училища Федір Куц. – Навесні ми знову приємно усіх здивуємо, адже маємо гарну ідею по облаштуванню території перед старим корпусом, що виходить на центральну вулицю міста. Але покищо ми не розголошуємо задуму, хочемо, аби це був сюрприз для усіх.