Головна Новини У Тернопільській міськраді пояснили чому зріс тариф на проїзд у громадському транспорті?...

У Тернопільській міськраді пояснили чому зріс тариф на проїзд у громадському транспорті? (результати аудиту)

З 17 листопада тариф на проїзд у громадському транспорті Тернополя становитиме 5 грн. у тролейбусах та 6 грн. у маршрутках, а  вже з 20 грудня – буде відновлено дворівневу систему оплати за проїзд:

  • У тролейбусах – 5 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 6 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.
  • У маршрутках – 6 грн. при розрахунку «Карткою тернополянина» або проїзним квитком, 7 грн. – при розрахунку готівкою або банківською карткою.

Учні та студенти далі їздитимуть за 50% вартості, відповідно до умов, які діяли до цього часу. За цей місяць (з 17 листопада до 20 грудня) тернополяни та усі бажаючі зможуть оформити «Картку тернополянина» або отримати неперсоніфікований квиток і їздити у громадському транспорті надалі дешевше.

«Тарифи на проїзд у громадському транспорті переглядалися у зв’язку з ростом цін на пальне на 67%, збільшенням розміру мінімальної заробітної плати на 17%, збільшенням тарифу на електроенергію для потреб електротранспорту в 2 рази, що важливо для тролейбусів, а також через здороження вартості запчастин та інших складових, які впливають на тариф, – розповідає начальниця управління економіки, промисловості та праці Тетяна Корчак. – Через борги КП «Тернопільелектротрансу» тролейбуси могли бути відключені від  електропостачання. Зупинилися б і приватні перевізники, бо їх діяльність, за усіма економічними розрахунками  була збитковою».

Перегляду діючих тарифів на проїзд передувало вивчення та економічний розрахунок тарифу, відповідно до встановлених нормативних документів.

В основу тарифу були прийняті до уваги:

І) Розрахунки громадських активістів, які до речі, озвучували цифру 6,70 грн. за проїзд у маршрутках.

ІІ) Висновки профільної депутатської комісії, які пропонували встановити тариф на основі 5-6 грн., а при готівковому розрахунку – 6-7 грн.

ІІІ) Висновок незалежного аудитора, який підтвердив доцільність зміни тарифу в зв’язку з зміною показників господарської діяльності  перевізників та визначив тариф на рівні  близько 6 грн для проїзду в тролейбусах та  7 грн в маршрутках, а при встановлені належної оплати праці  водіям такий тариф, за його даними, сягнув би майже 7,60грн.

Висновок аудитора доступний для завантаження.

Довідка. Виготовити «Картку тернополянина» можуть усі, хто офіційно проживає або працює у Тернополі, подавши документи у ЦНАПі (вул. Острозького, 6) або у ТОВ «Системний зв’язок» (вул. Чорновола, 1, ІІ поверх).