Головна Новини У Тернополі створили безпілотну машину яка може розстрілювати ворогів та евакуювати поранених

У Тернополі створили безпілотну машину яка може розстрілювати ворогів та евакуювати поранених

Ігор Чайківський із Тернополя розробив електричну безпілотну платформу RAS1, чимось схожу на естонську THeMIS, яка призначена для евакуації поранених, доставки боєприпасів на поле бою, а також може використовуватися для встановлення зброї — вогнеметів або кулеметів. Про це повідомляє “24 Канал”.

Гусенична машина RAS1 оснащена електродвигуном і батареєю на 65000 мА/год, автономність становить понад чотири години. Причому мотор настільки тяговитий, що дає змогу за необхідності взяти на буксир важку техніку: БРДМ (7 т), БТР-80 (13,5 т) або автомобіль КрАЗ-255 (11,9 т). Завдяки гусеницям автономна платформа може проїхати бездоріжжям і їй не страшна погана погода (сніг, сльота).

Евакуація поранених бійців здійснюється як у вигляді навантаження на ноші зверху, так і способом волочіння за транспортом за допомогою карабінів. Платформу можуть використовувати не тільки військові, а й рятувальники для евакуації постраждалих у стихійних лихах або в разі виникнення техногенних катастроф.

Так само платформа може доставляти необхідні медикаменти або боєприпаси прямо на поле бою. У майбутньому на неї можна встановити модульний кулемет 14,5 мм і навіть вогнемет.

Сам робот RAS1 вважається українською розробкою, але в ній все ж використовуються закордонні комплектуючі. Наразі інженер із командою ентузіастів проводить активне тестування безпілотної платформи та, отримуючи відгуки від військових, модифікує її, покращуючи характеристики.

У майбутньому підприємець хоче налагодити масове виробництво цієї моделі й для цього вже почав обладнати виробниче приміщення на 400 квадратних метрів. До зими планується зібрати близько 20 подібних машин, а згодом кількість збірки до 50 штук на місяць.

Фото: 24 Канал
Джерело: 24 Канал