Головна Новини ТОП-10 найпривабливіших об’єктів Файного міста (ФОТО)

ТОП-10 найпривабливіших об’єктів Файного міста (ФОТО)

1. Набережна «Циганка»

Місце, яке відразу, після реконструкції, стало улюбленим серед тернополян. Сьогодні – це одна із головних візитівок Файного. Вілтку тут спостерігається справжній «бум». Сотні містян та гостей міста відпочивають на території відремонтованої набрежної, у народі названої «Циганкою», пише Всвіті

Тернопільську «Циганку» часто порівнюють з популярним на увесь світ містом Майямі в США. Тут такі ж неймовірні заходи сонця, красиві пейзажі й сучасна інсфраструктура.

Концепцію реконструкції «Циганки» розробили архітектори громадської ініціативи «URBAN.te».
Прогулянкова зона складається із пішохідних та велосипедних доріжок, які розмежовані зеленими насадженнями. А ще тут є скейтпарк, пішохідний фонтан, спортивна зона й дитячий майданчик.

На «Циганці» заняття для себе знайдуть як любителі екстрим-розваг, так і батьки з дітьми та люди старшого віку.

До того ж, – це одне із найромантичніших місць у Файному місті Тернополі. Неймовірними заходами сонця та краєвидами ставу, які відкриваються із «Циганки» часто приходять помилуватися закохані пари…

2. Аераційний фонтан

Саме тут уже зроблено тисячі фото, незважаючи на те, що перший аераційний фонтан у Тернополі облаштували не так давно.

Струмені води, які підіймаються на декілька метрів «до неба», уворюють мальовничі картини, тому й не дивно, що аераційний фонтан полюбили не лише тернополяни, а й гості міста.

Люди приїжджають звідусіль, щоб помилуватися та сфотографуватися біля чудового фонтану з підсвіткою.
Поціновувачі краси люблять прогулюватися теплими літніми вечорами й милуватися «танцями кольорів» аераційного фонтану на Тернопільському ставі.

До того ж, окрім естетичної функції, водограй виконує і екологічну – насичує воду киснем. Тому це також чудове місця для «кисневих» процедур.
Загальна довжина фонтану у Тернополі – понад 300 метрів. Відтак, цей фонтан – найдовший в Україні. Струмінь води з кожної форсунки сягає 9-ти метрів в довжину і майже 4 – у висоту.

Фонтан підсвічується різними кольорами – фіолетовим, рожевим, оранжевим, синім, червоним та зеленим.

3. Музей у підземеллі та оглядовий майданчик

Підземні ходи Тернополя порівнюють із підземеллями міста Аккра в Ізраїлі, їх вік – 700-800 років.

Нещодавно у підземеллі Архикатедрального собору Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці відкрили музей. Тут розміщена експозиція «Тернопіль сакральний», присвячена культовим спорудам міста від часів заснування до Другої світової війни.

До слова, крипта – це склепінчасте приміщення під храмом, у якому, зазвичай, проводилися поховання. В тернопільській Архикатедрі крипта знаходиться під північним бічним нефом, поховань у ній не виявлено. В роки Другої світової війни її використовували, як госпіталь.

Як бонус, в Архикатедральному соборі Непорочного Зачаття Пресвятої Богородиці тернополяни і гості міста можуть піднятися на його південну вежу, де облаштували оглядовий майданчик.

До оглядового майданчика ведуть 88 кам’яних сходинок. Саме тут відкривається краєвид на центральну частину Тернополя з 22-метрової висоти.

4. Тернопільський замок

У минулі століття замок в Тернополі зводився, як фортифікаційна споруда, яка мала «стати на шляху» наїзникам від Теребовлі до Буська. Будівництво замку тривало 8 років і завершилося в 1548-ому році.
Замок був оточений глибоким сухим ровом та додатково обнесений земляним насипом з дерев’яним частоколом.

Варіант реконструкції замку та призамкової території з метою повернення йому вигляду оборонного комплексу XVI – XVII ст. (автор – Ю. Вербовецький)

Декілька разів замок зазнавав серйозних руйнувань, зокрема, у 1575-ому, 1589-ому, 1672-ому рр. В ХІХ ст. замок перестає бути оборонною спорудою та перетворюється на палац. Його відбудував граф Ф.Коритовський.

5. Тристоронній годинник

Унікальна пам’ятка у Тернополі, яку занесено до «Спадщини світового годинникарства», встановлена з ініціативи очільника міста декілька років тому. Сьогодні – це улюблене місце зустрі тернополян.

Тристоронній годинник розташувався в центрі Тернополя. Місце вибрали не випадково, адже саме тут була його копія ще за часів Австро-Угорщини та Польщі.
Відновлення годинника – це символічне відновлення зв’язку поколінь жителів міста.

До слова, тернопільський годинник унікальний і тим, що він – другий у світі «тристоронній». Перший подібний витвір розташований в французькому місті Ам’єн.

6. Тернопільське озеро або Тернопільський став

Ян Тарновський, який заснував місто, 15 березня 1548 року отримав привілей на будівництво греблі та створення озера.

Як і замок, став, розміщений у заплаві річки Серет, проектувався, як оборонна «ланка» від нападів турків й татар. У привілеї 1550-ого року Ян Тарновський серед інших повинностей міщан зазначає, що в їх обов’язки входить направа греблі величезної водойми, водоспуску і потоків.
У XVII-ому столітті на ставі працювали чотири млини, що приносили великі прибутки місту.

Під час повоєнної відбудови Тернополя побудували нову греблю. Водосховище зайняло значно більшу, ніж раніше, площу – понад 300 гектарів. Між водоймою та центром міста заклали парк імені Тараса Шевченка, який простягається вздовж східного берега.
Також тут є відомий за межами Тернополя «Острівець кохання».

На ставі сьогодні курсують теплоходи, а довкола нього облаштовану відпочинкову інфраструктуру.

До того ж, Тернопільський став із кінця ХХ ст. – центр проведення чемпіонату світу з водномоторних видів спорту.

7. Тернопільський академічний обласний драматичний театр ім. Т.Г.Шевченка

Тернопіль відомий не тільки своїми красивими пейзажами, а й славними культурними традиціями.
Тут ще наприкінці XIX – на початку XX ст.. виступали корифеї української сцени: Марко Кропивницький, Микола Садовський, Марія Заньковецька, а сьогодні щороку проводять Всеукраїнський фестиваль «Тернопільські театральні вечори. Дебют», головна мета якого – презентація вистав молодих режисерів.
У 2000-ому році Тернопільському обласному українському драматичному театру присвоєно звання «академічного».
Театр працює в приміщенні, спорудженому в 1957-ому році за планом архітекторів І.Михайленка, В.Новикова, Ф.Чорновола. Ця будівля у центрі Тернополя є чудовою окрасою міста.

8. Вулиця Валова

Одна із найромантичніших вуличок Тернополя, яка розпочинає свою історію на зламі XVIII-ого і ХІХ-ого ст.
Після воєнних дій 1944-ого року, неушкодженими залишшилися більшість будинків, розташованих на вулиці Валовій. Також тут збереглася старовинна бруківка, подекуди – довоєнні двері, ковані перила і ліпнина на стінах.
Сьогодні це вулиця, на якій «живе мистецтво». Своїми витворами із містянами тут діляться художники. На Валовій часто можна почути виступи музикантів, а ще – тут є декілька затишних кафешок, де можна випити смачної кави й поринути в нереальну атмосфера справжнього європейського міста.

9. Фонтани

Тернопіль часто називають «містом фонтанів». Окрім аераційних фонтанів, в Файному є чимало інших красивих «водяних перлин».
«Каскад», «Кульбаба», «Грибок»… Дивіться і любуйтеся самі

10. Парки

У місті є чимало красивих «зелених зон». В парках люблять відпочивати закохані пари та матусі із дітьми, пенсіонери й містяни, які мають домашніх улюбленців.
А ще – це чудова територія для занять спортом.

Чимало тернопільських фонтанів розміщено у паркових зонах. Зокрема, нещодавно в парку Національного відродження відкрили новий пішохідний фонтан.

Вид на будівлю Тернопільської обласної ради із парку ім. Т.Г. Шевченка

В одному із улюблених парків тернополян є зоокуток.

Автор Інна Ткаченко спеціально для ВСВІТІ
Фото: Антон Марчевський, Влад Кравчук, Інна Ткаченко