Головна Новини Тернопільські медики рекомендують перевіряти чорницю на радіонукліди

Тернопільські медики рекомендують перевіряти чорницю на радіонукліди

Перш за все рекомендується перевіряти дикорослі ягоди, серед яких зустрічаються справжні «зберігачі» радіоактивного цезію. Це журавлина, лохина, брусниця і чорниця. «Більш благополучні» в цьому плані – суниця, горобина, малина, калина і ожина, каже  Лікар-лаборант-гігієніст лабораторії електромагнітних полів та інших фізичних факторів «Тернопільського обласного лабораторного центру Міністерства охорони здоров’я України» Овод В.О.

Ці дослідження можна провести на базі лабораторії Державної установи «Тернопільський обласний лабораторний центр Міністерства охорони здоров’я України» за адресою м. Тернопіль, вул. Федьковича, 13.

З метою запобігання придбання радіоактивно забруднених ягід наполегливо рекомендуємо :

– не купувати ягоди в несанкціонованих місцях торгівлі;

– купувати ягоди лише на організованих ринках, де здійснюється радіологічний контроль продукції і обов’язково вимагати  від продавців довідку про вміст радіонуклідів у продукції;

Хоча на ринках області повинен здійснюватися радіологічний контроль, рекомендуємо усім охочим придбавши ягоди , перевіряти продукцію на вміст радіоактивних речовин.

Ми далеко не завжди  спішимо проводити радіаційний контроль продуктів на вміст радіонуклідів по простому незнанню, що вони можуть бути небезпечними. Ну і звичайно часто зустрічається думка – «ми від Чорнобиля далеко, та й було це вже давно».