Головна Новини Тернопільські вчені розробили унікальний прилад (Фото)

Тернопільські вчені розробили унікальний прилад (Фото)

Унікальний прилад для спостереження за організмом людини розробили вчені Тернопільського медуніверситету. Завдяки цьому апарату можна дистанційно виміряти тиск, пульс, температуру, насиченість крові киснем, а також положення тіла та навіть вологість навколишнього середовища.

Головне, що завдяки винаходу пацієнтів можуть лікувати дистанційно. Адже отримані показники через інтернет передають одразу на сервер, а потім на комп’ютер чи мобільний телефон лікаря. Прилад уже презентували не лише в Україні, а й за кордоном.

– Коли пацієнт перебуває в будь-якій точці землі, ми контролюємо всі його показники й стан виконання наших призначень, – розповідає Медичній академії керівник патентно-інформаційного відділу ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського Андрій Павлишин. – Це економить час лікаря, пацієнта, час і фінанси лікувально-профілактичних закладів.

Аби апарат запрацював, його достатньо одягнути на руку. Після цього лікареві залишилося лише натиснути кнопку й обстеження стартувало.

– Таким чином можна як контролювати процес реабілітації, так і запобігти надмірним рухам, ускладненням, тобто не нашкодити пацієнту, – зазначив доцент кафедри загальної хірургії ТДМУ ім. І.Я. Горбачевського Андрій Господарський.

Якщо ж пацієнт на відстані, то лікар вивчає дані, продумує курс лікування або рекомендації, а відтак телефоном чи в будь-який інший спосіб передає результати пацієнтові. Свій винахід тернопільські лікарі вже презентували в Сполучених Штатах Америки та Німеччині. Тамтешні фахівці виявили неабиякий інтерес до розробки.

– У липні 2018 року ми презентували свій винахід на Всесвітньому з’їзді реабілітологів, – розповідає завідувач кафедри травматології та ортопедії з військово-польовою хірургією Андрій Цвях. – Після цього вийшло дві статті в закордонних журналах, де підтверджені отримані нами результати.

Наразі винахідники вдосконалюють розробку. Попереду кілька доопрацювань і є шанс, що винаходом зможуть користуватися в лікарнях світу.

Джерело: Думай