Головна Новини Тернополяни на час карантину просять ввести безкоштовний проїзд для пільговиків згідно графіку

Тернополяни на час карантину просять ввести безкоштовний проїзд для пільговиків згідно графіку

Тернополяни скаржаться на неможливість вчасно дістатися громадським траспортом на роботу чи навчання у «години пік»: вранці та ввечері. На адресу управління транспорту та зв’язку Тернопільської міської ради надійшли звернення із пропозиціями ввести графік на безкоштовні перевезення пільгових категорій тернополян: протягом дня, за виключенням ранкових і вечірніх годин. Проїзд у вихідні дні залишити безкоштовним для пільговиків не залежно від години.

«Зважаючи на нову хвилю захворюваності на COVID-19, масові скупчення людей на зупинках громадського транспорту у час пік несуть реальну загрозу життю та здоров’ю пенсіонерів та людей з інвалідністю», – про це нам розповіли самі тернополяни, які очікували на зупинці громадського транспорту. За коментарем ми звернулися у Тернопільську міську раду. Нас запевнили, що у зв’язку з чисельними зверненнями тернополян питання введення такого графіку для пільгових перевезень мають розглядати 18 березня на засідання Тернопільського міського штабу.

Сьогодні штовхання у ранішніх чергах, завтра – ковідна палата

Лікар Ігор Берлицький, який зараз щодня добирається до роботи більше години, розповів, що відбувається у час пік на зупинках громадського транспорту Тернополя.

«Це надважливе питання. Ми бачимо, як складається ситуація із захворюванням на коронавірус в інших містах. Уряд прийняв рішення, що під час карантину громадський транспорт Тернополя має перевозити лише обмежену кількість людей. Тому зранку і ввечері на зупинках громадського транспорту збираються маси людей, утворюються черги, часом сварки та штовханина. Найнебезпечніше, що учасниками цього процесу є пенсіонери. Як лікар можу сказати, що в таких чергах є найбільша ймовірність інфікуватися ковідом. І найперше це стосується людей літнього віку», – розповів лікар.

Пан Ігор застерігає: враховуючи динаміку зростання кількості хворих, людям пенсійного віку та людям, котрі мають складні супутні захворювання краще взагалі уникати місць скупчення людей.

«Як показує приклад інших міст України, якщо не будуть введенні такі тимчасові обмеження, відбудеться спалах захворюваності на ковід саме серед людей похилого віку та людей з супутніми захворюваннями. Абсолютна більшість з них потребуватиме госпіталізації через важкі форми. Тому міський штаб боротьби з коронавірусом має прийняти рішення і ввести графік пільгових перевезень. Щоб люди, які мають право на безкоштовний проїзд, могли користуватися ним у визначені години. Точно не вранці і ввечері, коли найбільший наплив людей. Це реально позитивно вплине на епідеміологічну ситуацію в місті, але головне, що таке рішення може врятувати сотні життів», – підсумував Ігор Берлицький.

Пенсіонери зможуть прилаштувати своє життя до нових карантинних правил

У свою чергу пані Оксана, мати двох дітей та працівниця однієї з аптек міста, розповіла про критичну ситуацію з добиранням на роботу у час пік.

«За умовами карантину, громадський транспорт Тернополя перевозить лише пасажирів на сидячих місцях. Тому люди зранку та ввечері можуть годинами чекати на зупинці, щоб зайняти місце у транспорті. Тернополяни не можуть вчасно доїхати на роботу, забрати дітей зі школи чи дитячого садочку. Я розумію, що особливо актуальною ця проблема є для лікарів, вчасне потрапляння яких на роботу означає, не менше не більше, можливість врятувати людське життя. Але й для мене це питання дуже важливе. Багато людей мають зранку купити й прийняти ліки. Тому аптека має відкритися вчасно. Який вихід з положення? Ухвалення рішення про обмеження безкоштовного проїзду для пільговиків. Я думаю наші пенсіонери зможуть прилаштувати своє життя до нових карантинних правил. Якщо вони поїдуть на ринок не на 9 годину, а на 11, чи запишуться до лікарня на 12, а не на 17, великої різниці не буде», – вважає пані Оксана.