Головна Новини Тернополянка розповіла, як перевозила тіло покійного родича з Кременця в тернопільський морг

Тернополянка розповіла, як перевозила тіло покійного родича з Кременця в тернопільський морг

До редакції «ВЗ» зателефонувала тернополянка пані Світлана. Жінка розповіла, не так давно з її родичем сталася смертельна ДТП.

П’яний водій збив 33-річного Дениса поблизу пішохідного переходу. Аварія трапилася у Кременці, що у Тернопільській області, о п’ятій годині ранку. Пияка заарештували. Але того, з чим зіткнулася родина, коли дійшло до транспортування тіла до моргу, словами не описати…

«Це крик душі! — каже жінка. — Ніхто біди не чекає і ніхто до неї не готується. Людина жила, і за п’ять хвилин її не стало. Якщо є родина, гроші, зв’язки, проблем немає. А якщо це самотня пенсіонерка, у якої загинув син? До кого звертатися по допомогу? Добре, що ми були на місці, а не за кордоном. У матері — шок, крик і сльози. Коли ми приїхали на місце ДТП, до нас підійшов слідчий і запитав, хто ми є. Сказав, щоб шукали машину, аби завезти тіло до тернопільського моргу на розтин. Порадив звернутися до бюро ритуальних послуг…».

Державну спецмашину родичі так і не знайшли. Те, що відбувалося далі, на здорову голову не налазить.

«Ми знайшли бус у нашого родича, — веде далі пані Світлана. — Я, сестра, мій чоловік і дядько його у той бус грузили, ми його розвантажували. Все вручну. Він лежав, якісь добрі люди дали покривало, щоб його накрити. Ну не може так бути в Україні, якщо ми йдемо до Європи… За сім годин тіло стекло кров’ю (саме стільки часу тіло лежало на дорозі, поки не були оформлені усі необхідні папери. — Авт.). А спека, мухи… Не дай Бог!

Питаємо у тернопільському морзі: «У вас хоч холодильник є?».

А нам кажуть: «Так, не повірите, недавно купили новий. До того був такий старий, постійно ламався». Там до того приміщення неможливо добратися. Сіра обдерта будівля. Вентиляція часів «царя Гороха». Він як відчинив двері, а там такий сморід… Хай Бог милує. Як у таких умовах можна працювати?”.

Пані Світлана каже, коли приїхали у бюро ритуальних послуг по труну, там дали візитку і сказали, що ціна оренди спецмашини у них така: 10 кілометрів — 800 грн. (!). А якщо немає таких грошей? Я зателефонувала у Тернопільське патологоанатомічне бюро та бюро судово-медичної експертизи. Але і там, і там мені порадили звернутися у приватне бюро ритуальних послуг. Жодної спецмашини у них немає…

І це не єдина проблема у цій галузі. У багатьох моргах немає банальних холодильників для зберігання тіл!  Ще одна проблема, з якою стикаються родичі померлих. Аби провести судово-медичну експертизу, потрібна ухвала суду (зокрема, якщо це смертельна ДТП або насильницька смерть). А це питання затягується… У деяких судах, наприклад, судді перевантажені справами.

Джерело: Високий замок