Головна Новини Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

На вулиці Чорновола у Тернополі замість червонолистих кленів висадили дерева сливи “Піссарді”. Це зробили, бо клени на ділянці від перехрестя з вулицею Коперника до залізничного вокзалу не прижилися. Про це розповіла Суспільному головна спеціалістка міського управління житлово-комунального господарства Людмила Гринчишина.

На місці червонолистих кленів у Тернополі висадили сливи “Піссарді”. Дерева замінили на частині вулиці Чорновола від перехрестя з вулицею Коперника до залізничного вокзалу, каже головна спеціалістка міського управління житлово-комунального господарства Людмила Гринчишина. За її словами, кожне нове дерево коштувало приблизно 5 тисяч гривень. Це кошти з міського бюджету.

Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

Червонолисті клени. Фото: Суспільне Тернопіль

“Загалом було 25 лунок. Зараз висадили 23 дерева. Через певні технічні моменти мають довезти в оці порожні лунки і досадити ще два саджанці. Про те, що вони прижилися, ще рано говорити. Нам треба пройти вегетаційний період. Маємо надію, що ці дерева будуть зростати тут в кращих умовах, ніж попередні. У Тернополі є дуже багато слив “Піссарді”. Є в сквері Кобзаря біля Тараса Шевченка, є сливи “Піссарді” і в парку Шевченка”.

Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

Людмила Гринчишина. Фото: Суспільне Тернопіль

На запитання, чому не прижилися червонолисті клени на іншій частині вулиці, Людмила Гринчишина відповідає:

“Відбувався капітальний ремонт, можливо під час ремонтних робіт відбувся такий своєрідний вплив на ґрунт, на умови зростання. Плюс до того, попередні дерева, які тут зростали, вони росли дуже довгий період, вони мали час адаптуватися поступово до змін клімату. Ці дерева, їх раптово кинули, як то кажуть, з розсадника в агресивне середовище. Очевидно, що ці дерева не були готові адаптуватися до цього середовища”.

Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

Вулиця Чорновола. Фото: Суспільне Тернопіль

Людмила каже, що червонолисті клени уздовж вулиці Чорновола в Тернополі висадили під час її реконструкції у 2018 році.

“Обрали клен червонолистий, як таку більш адаптивну форму, яка легко приживається в умовах міста. В цих ґрунтах, з цим повітрям і з цією кількістю опадів. Ось таким чином ми керувалися. Тут зростали попередньо дерева і фактично висаджували в лунки, що є”.

Тернополянка Світлана живе на вулиці Чорновола понад 30 років. Жінка каже, до кленів тут росли липи та каштани.

“Вони старі були. Це може і доцільно було, що їх вийняли. Але ж не подумали, що посадити. Нащо ж ото було такі гроші витрачати. Є деревця наші вітчизняні і зелененькі. Липа була тут, то все позрізали. Запах такий, ідеш, то просто задоволення одне відчуваєш. А це що? Це якесь чуже”.

Не прижилися: у Тернополі червонолисті клени замінили на сливи

Світлана. Фото: Суспільне Тернопіль

Асистент кафедри геоекології тернопільського педуніверситету Ігор Кузик прокоментував ситуацію.

“Там є причина в порушенні десь, можливо, технології посадки самого дерева, яке відбувалося там. Доволі мала була відведена площа під відкритий ґрунт навколо стовбура. Для молодого дерева це є мало. А ще враховуючи те, що кругом бруківка, що дерева росли в безпосередній близькості до дороги, яка є завантажена автотранспортом і це давало викиди важких металів, нафтопродуктів, які теж осідали на ґрунт довкола стовбура. Є імовірність, що на якість цих саджанців впливали і ті комунікації, які є під землею. Тому молоде дерево в умовах щільної забудови і антропогенізації не могло почати повноцінно рости”.

На запитання, чи зможуть на цьому місці прижитися сливи, Ігор Кузик відповів, що це залежить від зовнішніх чинників. Людмила Гринчишина каже, червонолисті клени, які не прижилися на вулиці Чорновола, висадять на території одного з міських парків.