Головна Новини На Тернопільщині підприємці продають дітям алкоголь і цигарки

На Тернопільщині підприємці продають дітям алкоголь і цигарки

У січні-вересні цього року до скарбниць територіальних громад Тернопільщини надійшло 82 млн грн акцизного податку з роздрібного продажу підакцизних товарів, в тому числі у вересні бюджети отримали 10,8 млн грн податку. Як повідомили в управлінні контролю за обігом та оподаткуванням підакцизних товарів Головного управління ДФС у Тернопільській області, з кожної одиниці проданої вроздріб підакцизної продукції п’ять відсотків від її вартості спрямовується до місцевих бюджетів у вигляді акцизного податку.

Відповідно до чинного законодавства роздрібна торгівля алкогольними напоями і тютюновими виробами передбачає у суб’єктів підприємницької діяльності наявність відповідних ліцензій. Загалом у Тернопільській області станом на 01.10.2018 кількість діючих ліцензій становить 4514, в тому числі 2493 ліцензії на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями і 2021 ліцензія на право здійснення роздрібної торгівлі тютюновими виробами.

Водночас внаслідок проведених контрольно-перевірочних заходів і на підставі матеріалів перевірок анульовано 279 ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та 231 – на право вроздріб торгувати цигарками. В тому числі за порушення вимог статті 15-3 Закону України від 19.12.1995 року №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів» (зі змінами та доповненнями) в частині продажу алкогольних напоїв та тютюнових виробів особам, які не досягли 18 років, анульовано 30 ліцензій, зокрема, 20 – за продаж алкогольних напоїв особам, які не досягли 18 років, та 10 – за продаж неповнолітнім тютюнових виробів.

Загалом з початку року проведено 173 перевірки суб’єктів господарювання, які здійснюють роздрібну торгівлю алкогольними напоями та тютюновими виробами, і застосовано фінансові санкції на суму майже 2,8 млн гривень. Встановлено 179 порушень норм Закону України від 19.12.95 №481/95-ВР «Про державне регулювання виробництва і обігу спирту етилового, коньячного і плодового, алкогольних напоїв та тютюнових виробів».

Зокрема, під час перевірок задокументовано 72 факти торгівлі алкогольними напоями за цінами, нижчими від встановлених мінімальних оптово-відпускних або роздрібних цін, 38 фактів реалізації алкогольних напоїв на розлив для споживання на місці, 30 фактів роздрібної торгівлі алкогольними напоями особам, які не досягли 18 років тощо, 17 фактів здійснення підприємцями торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами без відповідної ліцензії.