Головна Новини Картини для військових у Заліщицькому госпіталі писали відомі художники з різних міст

Картини для військових у Заліщицькому госпіталі писали відомі художники з різних міст

У Заліщиках упродовж 9 днів 11 митців з різних міст України писали картини. Загалом створили майже 50 робіт. Частину з них залишать у військовому госпіталі. Про це розповів один з учасників художнього пленеру Михайло Дирбавка, повідомляє Суспільне.

За словами художника, він пише картини близько 70 років. За час пленеру написав 7 картин.

“Мене більше цікавить природа та архітектура Заліщиків, тому я на це звернув увагу. Я зобразив заліщицький парк, вулицю міста, одну зі святинь міста – католицький костел. Є на картині види Дністра і околиць Заліщиків. Думаю, що ці картини несуть у собі позитив. Той позитив ми старалися передати у своїх роботах, щоб люди милувалися у своїх палатах чи десь у коридорах”.

Михайло Дирбавка

Михайло Дирбавка. Суспільне Тернопіль

Богдан Ткачик завершує роботу над триптихом з видом на Дністер. Це модульна картина, що складається з трьох частин. На одній з них художник домальовує останні штрихи.

Картина Богдана Ткачика

Картина Богдана Ткачика. Суспільне Тернопіль

Три картини Богдан Ткачик залишить у госпіталі.

“Видатний український поет Микола Вінграновський написав слова такі: “Може бути, що мене не буде. Перебутній час я перебув. Але будуть світанкові губи цілувати землю молоду”. Ото ми приїхали цілувати світанкову землю молоду і ті поцілунки віддати тим людям, які тут хворі, на війні десь поранені, щоб вони якусь радість мали від поцілунків природи”.

Богдан Ткачик

Богдан Ткачик. Суспільне Тернопіль

У вільний час художники малюють разом із військовими. З художником Володимиром Якубовським вчиться писати картину Ігор Воробець. Чоловік долучився до ЗСУ у 2014 році, а в 2017 звільнився за станом здоров’я. Коли почалося повномасштабне вторгнення Росії, знову повернувся на фронт. Там був медиком, зараз лікується в госпіталі. Картину, каже, малює вперше.

“Я не професіонал, мені допомагали. Це має бути озеро і два дерева. Вони мають відбиватися у воді. Сподобалося, відволікає від думок, заспокоює”.

Якубовським Ігор Воробець вчиться писати картину з художником Володимиром Якубовським

Якубовським Ігор Воробець вчиться писати картину з художником Володимиром Якубовським. Суспільне Тернопіль

Психологиня Тетяна Казах працює з військовими з 2016 року. Вона розповіла, як арт-терапія допомагає бійцям під час реабілітації.

“Арт-терапія – це один з найпотужніших методів, часто чула його знецінення, але насправді він є дуже ресурсним. Важливий не лише сам процес малювання, але й можливість висловити те, чого часто чоловіки, особливо військові, не висловлюють словами. Їм вдається це краще проявити у творчості”.

Тетяна Казах

Тетяна Казах. Суспільне Тернопіль

Організувати художній пленер у Заліщицькому обласному госпіталі запропонували керівники медзакладу, розповідає заслужений майстер народної творчості України Володимир Шерстій.

За його словами, 26 із 50 написаних під час пленеру картин, залишили у госпіталі. “Я приїхав подивитися на це приміщення, де ми мали би проводити пленер, побачив, що воно побудоване за радянських часів, що зараз таких коштів на оновлення не виділяють. То ж ми хотіли допомогти нашим воїнам, які тут відпочивають, спробувати арт-терапію. Я зібрав друзів-єдинодумців і ми погодилися приїхати сюди. Нам тут зробили екскурсію, щоб ми могли вибрати локації. Ми оглянули багато історичних речей і вибрали, хто що буде робити, потім виїхали на природу. Заліщики цікаві, живописні, ми виїхали на оглядовий майданчик зі сторони Чернівців. В нас був простір. Нам не ставили якихось обмежень і це чудово для художників, бо художник в рамках – не художник. Митці самі визначали, що зображати, аби картини позитивно впливали на наших військових і щоб проходила свідома реабілітація”.

Володимир Шерстій

Володимир Шерстій. Суспільне Тернопіль

1
Картини для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Картини для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Картини для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Картина для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Картини для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ
1
Картини для військових СУСПІЛЬНЕ ТЕРНОПІЛЬ