Головна Новини З початку серпня на Тернопільщині кількість хворих на коронавірус зросла у 4,5...

З початку серпня на Тернопільщині кількість хворих на коронавірус зросла у 4,5 раза

Тернопільщина: Збільшення кількості активних випадків захворювання COVID-19 з початку серпня в 4,5 рази.

У департаменті охорони здоров’я відбулася робоча нарада з керівниками медзакладів області щодо реалізації Національного плану вакцинопрофілактики гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2 у Тернопільській області.

Зустріч проходила онлайн за участі головної державної санітарної лікарки Тернопільської області, в.о.генерального директора ДУ “Тернопільський ОЦКПХ МОЗ України” Оксани Чайчук, заввідділом імунопрофілактики Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України, регіональної координаторки вакцинальної кампанії в області Марії Павельєвої, лікаря-епідеміолога, завідувача відділу епідеміологічного нагляду (спостереження) та профілактики інфекційних захворювань “Тернопільського обласного центру контролю та профілактики хвороб МОЗ України” Світлани Маціпури, пишуть Тернополяни.

Учасників наради було поінформовано про подальші кроки в активізації виконання Національного плану вакцинопрофілактики від коронавірусу. Зокрема, щодо отримання вакцин Pfizer та Astrazeneca.

Йшлося не лише про охоплення #вакцинацією дорослого населення для формування колективного імунітету до гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2, а й епідситуацію в області. Вона залишається непростою.

 «За результатами щоденного монітору епідситуації щодо COVID-19, – повідомила Оксана Чайчук – За липень в області зареєстровано 202 випадки захворювання COVID-19, за серпень (станом на сьогодні) – 688 випадків захворювання.Також спостерігаємо збільшення кількості активних випадків з початку серпня в 4,5 рази. Станом на 1 серпня 2021 року – 137 випадків або 13,2 випадки на 100 тисяч населення. Інтенсивний показник активних випадків в Україні – 46,6 на 100 тисяч населення. Загалом, епідемічна ситуація щодо #COVID-19 в області розцінюється як неблагополучна».

Підкреслювалося, що усі заклади, які проводять щеплення від коронавірусу, мають бути готові до збільшення кількості вакцинацій. «Це – умова, адже область отримуватиме великі поставки протиковідних вакцин», – зазначила Марія Павельєва.

Заступниця директора департаменту охорони здоров’я Тетяна Скарлош наголосила, що фахівці департаменту консультуватимуть щодо дій та перебігу вакцинальної кампанії та надаватимуть усю необхідну методичну допомогу.

«У закладів є також можливість отримати державні кошти завдяки укладеному договору з НСЗУ щодо проведення імунізації від СOVID-19» – наголосила вона.

Успішною – по всіх показниках – роботу визнано мобільних бригад Тернопільського міського лікувально-діагностичного центру, а також Тернопільського, Теребовлянського, Бучацького центрів первинної медико-санітарної допомоги.

Найменше спрацювали у медзакладах с. Колиндяни, с. Борсуки та Зборова.

Підсумовуючи результати наради, Оксана Чайчук наголосила на тому, що «кількість активних хворих на COVID-19 в області збільшується, система охорони здоров’я має бути готовою до протидії штаму «Дельта». Як організувати більш активну вакцинацію громадян – необхідно вжити заходів кожному керівнику. Також потрібно збільшити кількість тестувань на COVID-19.

Масковий режим, соціальне дистанціювання та дезінфекція надалі залишатимуться обов’язковими, щоб не допустити подальшого зростання COVID захворюваності.