Головна Новини Діти учасників АТО поступають у виші позачергово

Діти учасників АТО поступають у виші позачергово

Про це поінформувала начальник управління освіти й науки облдержадміністрації Ольга Хома.

Для учасників АТО – вступ без ЗНО

За її словами, учасники бойових дій, які були мобілізовані до реєстрації на зовнішнє незалежне оцінювання, можуть брати участь у вступній кампанії і здавати вступні іспити безпосередньо у вищих навчальних закладах. За підсумками іспитів, їхні бали будуть зараховані до вступу у виші. У випадку якщо учасник АТО здав ЗНО, то зараховується у будь-які навчальні заклади України на державне місце позачергово.

Першочергове право на вступ мають діти загиблих учасників АТО

Що ж стосується дітей загиблих учасників АТО, то, як розповіла Ольга Хома, вони, здаючи зовнішнє незалежне оцінювання, вступають у вищі навчальні заклади на державну форму навчання поза конкурсом.

Дітей учасників АТО мотивують самі навчальні заклади

Діти учасників АТО беруть участь у конкурсі за результатами зовнішнього незалежного оцінювання і як таких пільг не мають. Але разом з тим вищі навчальні заклади самі вирішують це питання і таких дітей першочергово беруть до зарахування. «Якщо це є спеціальності, які на державному рівні належать до першочергових, то діти учасників АТО зараховуються на платні місця поза конкурсом», – зауважила начальник управління освіти й науки ОДА.

Платну форму навчання «закривають» з обласного бюджету

Крім того, Тернопільська обласна рада прийняла програму про відшкодування фінансування для дітей учасників АТО, які навчаються у закладах комунальної форми власноcті. Це стосується закладів виключно, які знаходяться на території Тернопільської області. «Якщо діти учасників АТО навчаються або будуть навчаться на платній формі навчання, то кошти, які вони витрачають на навчання, їм будуть відшкодовані з обласного бюджету. Кошти відшкодовуються управлінням освіти й науки ОДА», – пояснила Ольга Хома.

Довідково,

Вступна кампанія’2018 в датах

02-25 липня – реєстрація електронних кабінетів абітурієнтів

12 липня – початок вступної кампанії

12-20 липня – прийом документів абітурієнтів, які будуть проходити творчий конкурс, здавати вступні іспити та проходити співбесіди

12-26 липня – останній день прийому документів від абітурієнтів, які вступають на основі повної загальної середньої освіти

12-20 липня – прийом документів абітурієнтів, які складатимуть вступні іспити або проходитимуть співбесіду

17-26 липня – проведення творчих конкурсів

21-26 липня – проведення вступних іспитів

21-23 липня – проведення співбесід.

Строки прийому заяв на заочну, вечірню та дистанційну форми навчання, а також отримання ОКР Магістра та Спеціаліста встановлюється кожним навчальним закладом і вказується в Правилах прийому 2018 до навчального закладу.

1 серпня – оприлюднення рейтингового списку абітурієнтів

до 6 серпня – подача оригіналів документів, абітурієнтами, що пройшли на навчання за рахунок державних коштів

7 серпня – зарахування абітурієнтів за кошти державного замовлення

30 вересня – зарахування абітурієнтів за кошти фізичних та юридичних осіб.