Головна Новини “Газтрон-Україна”: Україна та Польща мають об’єднати свої зусилля заради блокування імпорту російського...

“Газтрон-Україна”: Україна та Польща мають об’єднати свої зусилля заради блокування імпорту російського газу

Цього року Україна обмежила імпорт російського палива, однак скраплений нафтовий газ (LPG) з російської федерації все ще потрапляє на український ринок у вигляді блендів. Тому профільний комітет Верховної Ради відправив до парламенту Польщі пропозицію щодо спільного блокування газу з рф. Як розповів у коментарях виданню The Page CEO “Газтрон-Україна” (GT Group) Владислав Колодяжний, Україні та Польщі необхідно об’єднати свої зусилля, аби диверсифікувати власні ринки LPG і зробити їх незалежними від російського ресурсу.

За його словами, Польща відіграє важливу роль у диверсифікації українського ринку скрапленого нафтового газу через низку чинників. Перш за все, саме через територію Польщі до Європи потрапляє найбільше російського ресурсу. Водночас, за 5 місяців цього року 75% від об’єму всього скрапленого газу надійшло в Україну саме з Польщі.

Окрім того, Владислав Колодяжний зауважує, що український та польський ринки LPG мають чимало спільних рис. Так, наприклад, вони схожі за об’ємом: в Польщі ринок скрапленого газу складає 2,4 млн тонн, в той час як в Україні (до повномасштабної війни) – 2 млн тонн. Також вони схожі і за структурою споживання: в обох країнах більша частка LPG використовується як паливо, і значно менша – для побутових потреб та промисловості. Навіть пропорції доволі схожі: в Польщі 75% LPG йде на заправки для автомобілів, в Україні – 95%, все ж інше йде на інші потреби.

Має Польща і близькі Україні проблеми, підкреслює СЕО “Газтрон-Україна”. Країна потерпає від домінування російського LPG, а вся її газова інфраструктура розташовується на кордонах з білоруссю та російською федерацією. До слова, саме власники цієї інфраструктури та постачальники російського LPG всіма способами виступають проти введення санкцій ЄС щодо ввозу ресурсу, який походить з країни-агресора. Окрім того, західна частина Польщі не має достатніх можливостей для зберігання та перевалки LPG, а через занижені ціни на російський ресурс, і не має стимулу розвивати такі потужності.

Водночас, Польща досягла і певного прогресу на шляху до енергонезалежності ринку LPG. Наразі вона крок за кроком розвиває морські маршрути постачання, і вже має 4 термінали для приймання LPG, а також цього року збільшила об’єми постачання саме морем. Як відмічає Владислав Колодяжний, “морські шляхи є не менш перспективними й для України”.

Враховуючи низку спільних проблем та особливостей ринку, Польщі та Україні варто посилити співпрацю між країнами, вважає очільник Газтрон Владіслав Колодяжний. Для цього він пропонує наступний алгоритм дій.

Перш за все, одним із кроків до енергонезалежного ринку є посилення співпраця митних органів України та Польщі. Підприємець радить цифровізувати митні процеси та покращити процедуру перевірки сертифікатів та розрахунку обсягів. Окрім того, країнам необхідно звернути увагу на перевірку митної вартості товарів.

По-друге, на думку СЕО “Газтрон-Україна”, Україні варто посилити співпрацю з тими польськими компаніями, які теж зацікавлені в блокуванні російського ресурсу та диверсифікації джерел постачання LPG. В той же час, країнам необхідно проаналізувати та визначити, як саме російський ресурс потрапляє в Україну та ЄС, і хто цьому сприяє.

Ще одним кроком, потрібним для диверсифікації, експерт вважає спільну роботу України та Польщі над лобіюванням санкційних обмежень проти постачання LPG з рф. А метою збільшення обсягів ввозу газу з Європейського Союзу та Сполучених Штатів Америки, необхідно створити економічні стимули для розвитку логістичної інфраструктури.

Також Україна та Польща можуть стати ще на крок ближче до розв’язання проблеми з російським газом, якщо імплементують Європейські директиви, що стосуються якості газу, податкового навантаження, а також розвитку побутового та промислового споживання.