Головна Новини В Україні скоротилася чисельність худоби, а на Тернопільщині зросла

В Україні скоротилася чисельність худоби, а на Тернопільщині зросла

В Україні майже на 25% скоротилося загальне поголів’я великої рогатої худоби порівняно з минулим роком. Такі дані оприлюднила Асоціація виробників молока, пише Сільський господар.

За рік війни багато молочних господарств були змушені продати чи залишити своє поголів’я на окупованих або прифронтових територіях. За інформацією АВМ, найсуттєвіше в 2022 році поголів’я в промисловому секторі скоротилося в Запорізькій області – з 53,5 тис. до 6,7 тис., значне скорочення зафіксоване в Харківській, Сумській та Миколаївській областях (статистика в Донецькій, Луганській і Херсонській областях відсутня). 


За даними АВМ, у промисловому секторі на молочно-товарних фермах станом на 1 квітня ц. р. утримували 936,7 тис. голів ВРХ, зокрема 389,9 тис. голів корів, що відповідно на 7,5 і 8,5% менше, порівняно з минулим роком. Інша ситуація в господарствах населення, які вразливіші до наслідків війни. За приблизними оцінками Держстату, станом на 1 квітня ц. р.  поголів’я ВРХ у присадибному секторі становило 1 554,7 тис. голів, що на 17% менше проти аналогічної дати минулого року.

   
В  Асоціації зазначають, що з початку цього року кількість ВРХ у промисловому секторі України, за попередніми даними, збільшилася на 86,1 тис. голів (+0,6%) переважно за рахунок областей центральної та західної України, які мало постраждали від російської агресії. Зростання поголів’я ВРХ в промисловому секторі в цих регіонах спостерігалося і минулого року. Зокрема, на Закарпатті приріст поголів’я ВРХ, за даними Держстату, в 2022 році становив 18,8%, на Івано-Франківщині – 7,0, Київщині – 6,1, Львівщині – 5,0, Хмельниччині – 3,1%. 


У Тернопільській області  минулого року зафіксовано ріст поголів’я великої рогатої худоби на 7,9%, і за загальною кількістю ВРХ (145,4 тис.), за інформацією Асоціації виробників молока, Тернопільщина входить у першу четвірку регіонів-лідерів разом із Хмельниччиною, Вінниччиною та Полтавщиною. 


Любов ТИМЧУК