Головна Новини У поліції озвучили ймовірні причини нападу на табір ромів

У поліції озвучили ймовірні причини нападу на табір ромів

Дві версії щодо причин нападу на місце розташування представників ромської національності у Великій Березовиці висунули в обласному управлінні Національної поліції. Це неприязне відношення радикальних структур до ромів або ж конфліктні ситуації між місцевим населенням та представниками ромської національності. Про це під час прес-конференції повідомив начальник ГНПУ у Тернопільській області Олександр Богомол.

«Це дуже негативний випадок, – зазначив він. – Ми проводимо повноцінне розслідування, справа перебуває на контролі у Міністерстві внутрішніх справ та в апараті Національної поліції. Ми дуже відповідально віднесемось до цього процесу. Серед групи осіб, яка були виявлена неподалік місця події та доставлена у міський відділ поліції, є представники деяких радикальних організації. Поліція висунула декілька версій події: неприязне відношення радикальних структур до ромів та конфліктні ситуації між місцевим населенням  і ромами. Адже напередодні було декілька скарг щодо поведінки представників ромської національності на території Тернополя і області, були звернення про вчинення злочинів, в основному майнового характеру, представниками ромської національності. Будемо стримані і не будемо ромів звинувачувати у всьому, але будемо також уважні до них».

Олександр Богомол розповів, що 22 травня близько 21.00 на лінію 102 зателефонувала жінка і повідомила, що група осіб, частина яких була в масках, мали якісь предмети в руках, напали на ромський табір, де було 7 дорослих і 15 дітей. За її словами близько 20-ти хлопців забігли на територію, де роми готували собі вечерю, з криками, щоб вони звідти забиралися, погрожували застосувати силу. Декілька дітей і дорослих розбіглося, а декілька залишилося. Але вони теж почали втікати коли побачили, що загорілися три саморобні намети, в яких жили представники ромської спільноти. На цьому конфлікт був вичерпаний. Жінка також зазначила, що на місці події лунали постріли.

«Працівники поліції миттєво відреагували на дзвінок – сказав Олександр Богомол. – На місце події швидко прибули декілька нарядів патрульної поліції, група реагування патрульної поліції райвідділу і слідчо-оперативна група ГНПУ. Неподалік табору вони виявили 12 чоловіків, в тому числі 5 неповнолітніх, які йшли з місця події. Їх доставили у міський відділ, ідентифікували, сфотографували та опитали щодо подій, які відбувалися у таборі. Після огляду місця події поліцейські знайшли декілька гільз від травматичної зброї та залишки згарища трьох палаток в лісопосадці. Зафіксовано покази тих осіб з представників ромської спільноти, які до нас звернулися, троє осіб визнані потерпілими. Вони повідомили що разом з ними перебували їхні діти, але документів ні старші, ні молодші надати не змогли, було непорозуміння щодо їх ідентифікації. До медичних закладів з отриманими травмами ніхто не звертався. Серед тих, хто звернувся до поліції травмованих не було.».

Усіх хлопців, яких доставили у міський відділ поліції допитали та відпустили. Серед них не було осіб у масках або з травматичною зброєю.

«У порядку статі 208 КПК ми нікого не затримували, – повідомив головний поліцейський області. – Ці люди були доставлені для ідентифікації і для перевірки причетності до вчинення злочину. Були проведені слідчі дії, які ми могли провести, передбачені кримінально-процесуальним законодавством. Зараз проводяться слідчі дії для ідентифікації дій кожного з цих осіб під час нападу. Якщо буде активна позиція зі сторони потерпілих, то ми зможемо по одягу, статурі, обличчю встановити, хто з цих людей, що робив на тому місці. Хто стріляв з травматичного пістолету, стрільбу вели не по людях, стріляли в землю, тобто хотіли злякати просто, роль кожного буде ідентифікована, хто вчинив підпал – має відповідати за підпал, хто завдавав тілесних ушкоджень – за тілесні ушкодження. За результатами розслідування зможемо оцінити ситуацію, як масове хуліганство або як окремі дії кожного з групи. Серед групи осіб з 12-ти людей, які були нами виявлені на місці події, травматичної зброї, бит чи палок не було, балаклав і масок вони також не мали. Будемо перевіряти на причетність до нападу інших людей, які могли бути в цьому районі.».