Головна Новини Диво-кукурудза виросла у Вільхівцях (фото)

Диво-кукурудза виросла у Вільхівцях (фото)

«Ось яку кукурудзу має на городі моя сусідка Оксана Дерій, вчителька Вільховецької школи. Виростити таку не вдавалося навіть славнозвісній нашій землячці, двічі Герою соціалістичної праці Євгенії Долинюк»,- написала у соцмережах член Національної спілки письменників України, відома громадська діячка з Борщівщини Ганна Костів-Гуска, пише Свобода

Вільхівці  розкинулися на півдні  Борщівського району у мальовничій, сонцем виплеканій місцині Тернопільщини, де несе свої води Дністер. Тут, щедро обігріті теплим промінням, добре ростуть огірки, помідори, перець, виноград, плодові дерева й кущі. Але головне надбання Вільхівців – добрі та працьовиті люди.

За словами Оксани Дерій, біля її хати є 15 соток землі. Особливо любить поратися на городі її мама, також вчителька, а нині пенсіонерка Ганна Михайлівна Голод.

Кормовий сорт  кукурудзи «Богатир» жінки придбали навесні у Мельниці-Подільській  на базарі. На городі у хороших господинь її висота сягнула 3,5 м. Жінки, за порадою інших місцевих газдинь, посадили поряд з нею квасолю, що в’ється по стеблах.

А щоб вирвати качани, каже пані Оксана, певно, треба буде ставати на стільчик, адже вони розташовані високо на рослинах. Їх згодують курям та качкам. А от бадилля дістанеться сусідській корові, яка дасть і цій родині молочка.

Для споживання ж уже достигла рання кукурудза «Африканська солодка». Пані Оксана всього садить потрохи – гороху, кабачків, огірків, перцю, помідорів, гарбузів. Останні, грушевидної форми,  особливо рясно вродили цьогоріч.  Я поцікавилася, що з ними робитимуть. Господиня залюбки поділилася рецептом гарбузового варення з апельсином.

Спочатку м’якоть треба нарізати подовгуватими шматочками, розміром приблизно 2 на 5 см. На відро гарбузів потрібно 10-12 апельсинів. Пересипати все цукром. Хай постоїть звечора до ранку.  Додати лимонної кислоти. Кип’ятити 10-15 хвилин. Варення розкласти у банки й закатати, не стерилізуючи.

А ще пані Оксана розповіла, що дуже любить квіти. І нині цієї пори біля її обійстя рясно квітнуть  троянди, декоративні соняшники, чорнобривці, майори, льонок. Однак кукурудза цьогоріч, справді, вражаюча, справжня королева літа…

Галина ВАНДЗЕЛЯК