Головна Народна трибуна «Якщо б ми не об’єдналися в громаду, то би втратили все» –...

«Якщо б ми не об’єдналися в громаду, то би втратили все» – Руслан Шафранович

Іванівська громада утворилася у 2015 році. У ній об’єдналися 4 сільських ради – Сороцька, Ілавченська, Глещавська, Іванівська. Проживає у громаді понад 4 тисячі осіб. Нині бюджет громади – 25 мільйонів грн., а до об’єднання села мали кошти тільки на зарплату. Громада працює за розробленою стратегією розвитку. Соціальні заклади перевели на альтернативні види палива. У школах громади для усіх дітей організоване безкоштовне харчування, для 4-х шкіл закупили нові комп’ютерні класи із інтерактивними дошками. Ремонтують дороги, планують збудувати нову амбулаторію. Встановили мультифункціональне спортивне поле з резиновим покриттям, утримують три футбольні команди. Планують звести водопровід, вже будують перший водозабір. Про зроблене і пріоритетні плани спілкуємося із головою Іванівської ОТГ Русланом Шафрановичем.

«Кошти, зекономлені на енергоносіях, спрямували на безкоштовне харчування дітей у школах»

– У громаді є чотири школи, у трьох з них провели ремонти даху, це у селах Ілавче, Іванівка, Сороцьке. Три школи перевели на твердопаливні котли. Раніше було споживання газу на рівні 1 мільйона грн. Коли перейшли на альтернативні види палива, ця сума зменшилася наполовину. На заощаджені кошти ми в усіх школах запровадили безкоштовне харчування всіх дітей. Для всіх шкіл закупили нові комп’ютерні класи із інтерактивними дошками. Майже всі вікна замінені на енергозберігаючі. Залишається тільки одна школа, де плануємо провести оптимізацію. Відколи утворилася громада, не збираємо від батьків кошти на ремонти. Ми забезпечуємо повністю. У школі с. Глещава зробили сучасну огорожу, також облаштували бруківку і доріжки. У селі Іванівка триває зараз ремонт спортзалу. Школа підготувала і подала проект на «Бюджет участі» і виграла конкурс.

– Які роботи проводяться у дошкільних навчальних закладах?

– Ми відремонтували садочок у с. Сороцьке, де був дуже важкий стан. Поміняли всі вікна на металопластикові і провели внутрішні ремонти, також встановили огорожу. Плануємо ще перекрити дах. Для всіх дитячих садочків закупили ігрові майданчики. Три садочки перевели на альтернативні види палива. У рамках швидких грантів програми DOBRE “Децентралізація приносить кращі результати та ефективність”, ми додатково в центрах сіл Іванівка та Ілавче поставили два дитячих майданчики. Нещодавно відкрили першу зону творчості та відпочинку в селі Іванівка, змонтували також у всіх селах громади. Це велика альтанка, навколо якої кладемо бруківку і з часом будемо облаштовувати парк.

Велику увагу надаємо також сфері культури. У селі Сороцьке є великий будинок культури. Перекрили дах, який обвалювався і зробили ремонт малого залу. Поточні ремонти зробили у клубах всіх сіл, закупили звукопідсилюючу апаратуру, гардини. У цих приміщеннях відбуваються урочисті заходи, у центрі громади є народний хор, часто проводять репетиції, у двох селах працює хореограф. Важливо, щоб будинки культури були в належному стані.

Дороги і благоустрій – серед головних пріоритетів

– Коли об’єдналися, в перший рік зробили 600 метрів нової комунальної дороги в селі Глещава, цього року в тому ж селі відремонтували 260 метрів доріг загального користування. Здійснюємо також поточні ремонти. Якщо по селах Сороцьке, Іванівка дороги більш-менш нормальні, то у с. Глещава були в критичному стані. Провели роботи і в с. Ілавче, люди вже не нарікають. По всіх селах є вуличне освітлення. Ми встановили енергоощадні, світлодіодні ліхтарі. Загалом щодо благоустрою зроблено багато роботи. Створили комунальне підприємство «ІЛГІС», яке займається ремонтними роботами і благоустроєм. Минулого року вклали в це майже 2 млн. грн, закупили 2 трактори, екскаватор, причіп та іншу необхідну техніку.

– У вас є місцева пожежна станція?

– Так. Торік відкрили. Ця пожежна команда обслуговує всі села громади. У селі Ілавче була розвалена будівля колишнього депо. Зробили там сучасний ремонт. Закупили багато обладнання. Вважаю, що це дуже важливий проект для громади. Бо коли пожежна команда на місці, це гарантія того, що рятувальники прибудуть швидко і оперативно зможуть ліквідувати наслідки надзвичайних ситуацій.

У громаді збудують нову амбулаторію

– У нашій громаді є два ФАПи. Закупили усі матеріали для проведення ремонтних робіт. У фельдшерсько-акушерському пункті с. Глещава раніше за сприяння ПАП «Топільче» старі вікна, двері поміняли на сучасні, залишилися внутрішні роботи, плануємо завершити їх до кінця року. Другий ФАП у селі Сороцьке, там також хочемо провести ремонт. У нашій ОТГ є дві амбулаторії загальної практики сімейної медицини. Одна з них у центрі громади, виготовили проект щодо заміни даху і ремонту фасаду, хороші ремонти зробили. А в селі Ілавче амбулаторія в катастрофічному стані. Вже оголошений тендер на будівництво нової амбулаторії в рамках ініціативи Президента України Петра Порошенка з розвитку якісної медицини у сільській місцевості. На Тернопільщині буде збудовано 18 амбулаторій, одна з них в нашій громаді. Передбачається створення максимально комфортних умов для надання медичних послуг, виділення сучасного оснащення та нового автомобіля.

– Знаємо, що у громаді є проблема із питною водою. Які заходи проводите для вирішення цього питання?

– Ця проблема виникла у 2014-2015 роках. Через великі посухи ставки повисихали. Коли ми розробляли стратегію розвиту громади, проводили опитування серед жителів ОТГ щодо пріоритетів. У всіх селах люди сказали, що треба будувати водопровід, аби населення було забезпечене якісною питною водою. Ми взялися за ці роботи, зробили проектно-кошторисну документацію на будівництво водозаборів і водопроводів на 4 села. На даний момент будуємо перший водозабір в селі Іванівка, на черзі ще будівництво у селах Ілавче і Глещава.

«Встановили перше мультифункціональне спортивне поле, що не має аналогів у районі»

– Чи приділяєте увагу розвитку фізичної культури і спорту?

– Так. У нас є три футбольних команди, підтримуємо їх фінансово. Одна футбольна команда стабільно рік у рік в призерах. Маємо також волейбольні команди. Школа в Ілавче щороку виграє в районі патріотичні змагання «Сокіл» («Джура»). Багато зроблено в громаді за спонсорські кошти мецената, директора підприємства «Іванівське», депутата обласної ради фракції «Блок Петра Порошенка «Солідарність» Антона Білика. За його підтримки поставили трибуни на стадіоні, облаштували роздягальню з душем, втілили інші проекти не тільки в спортивній, а також освітній галузях. Цього року разом з нашими американськими партнерами програми «ДОБРЕ» побудували мультифункціональне спортивне поле з резиновим покриттям. З бюджету громади виділено 30% коштів, а наші партнери спрямували 70%. Загальна вартість проекту становить 700 тисяч грн. Там є бетонна площадка розміром 600 квадратних метрів. Поверх бетону нанесено п’ятисантиметровий шар резинового покриття. Є розмітка у кольорах під різні види спорту – футбол, волейбол, теніс. На наступний рік плануємо встановити огорожу і зробити благоустрій території. Майданчик не має аналогів в районі.

«Реформа децентралізації підсилила економічну спроможність наших сіл. Треба цей курс продовжити»

– Наскільки зріс бюджет після об’єднання?

– Раніше бюджетів сіл наших громад вистачало в основному на зарплату. Бюджет в нас, наприклад, становив десь два мільйони двісті тисяч. А цього року бюджет нашої громади становить 30 мільйонів грн. Тобто разів в п’ять зріс. Цьогоріч бюджет більший ніж торік, є перевиконання десь близько 30%. Я тепер думаю, якщо б ми не об’єдналися в громаду, то би втратили все. Бо за три роки ми дуже багато зробили. Також, хочу зазначити, що працюємо за стратегією. Ми написали стратегію розвитку разом із проектом «DOBRE» до 2023 року, були однією з перших 25-ти громад, які почали працювати з «ДОБРЕ».

– Які основні джерела наповнення бюджету?

– У нашій громаді є два підприємства – «Іванівське» і «Топільче». Останнє підприємство ще до об’єднання було зареєстроване в Тернополі. Ми попросили, щоб вони перереєструвалися до нас, щоб податки залишалися на місці. І таким чином, отримуємо в бюджет надходження із податку фізичних осіб, єдиного фіксованого сільськогосподарського податку, податку із землі. У нас, до речі, найвищий рівень розораності земель в області, що становить 83 відсотки. Минулого року в нашій громаді із робочим візитом побував Прем’єр-міністр України Володимир Гройсман. Він ознайомився з господарською діяльністю ПАП «Іванівське», відвідав тваринницький комплекс підприємства, побував на полі і особисто випробував техніку зі збору врожаю ріпаку. Після відвідин нашої громади Глава уряду запровадив підтримку середніх фермерських господарств.

– Які ще заходи заплановані для підсилення економічної спроможності громади?

– У нашому господарстві розвинене молочне тваринництво, в області посідаємо п’яте місце по кількості ВРХ. Багато людей зайняті в цій сфері. За програмою «ДОБРЕ» планується вкладення 2,5 млн грн в розвиток кооперативного руху в нашій громаді або в інші проекти, аби підсилити економічну спроможність громади. Хочемо створити молочний кооператив.

– Наскільки важливо для подальшого втілення ініціатив і проектів продовжити реформу децентралізації?

– Мене тішить те, що молодь добре сприймає реформу і задоволена результатами. Не все одразу можна зробити і не на все вистачає коштів, але у нас вже є конкретні результати. І це дає стимул рухатися далі. Я п’ять років був головою села Ілавче, то все, що вдалося зробити – це заміна вікон, і то за кошти гранту ПРООН. А своїх грошей ми не мали зовсім. Зараз бюджет громади становить 30 мільйонів грн., щороку втілюємо проекти. Це стало можливим завдяки реформі децентралізації, яку ініціював Президент України Петро Порошенко. Найближчі плани – продовжити проекти щодо будівництва водозаборів та розпочати будівництво водопроводів, щоб населення було забезпечене якісною питною водою. Також ми хочемо реалізувати проект транспортного сполучення між селами громади, купити автобус. Таким чином, ми зможемо наших спортсменів возити на футбол, дітей на екскурсії, художні колективи будуть здійснювати поїздки. У наших планах масштабні проекти – будівництво амбулаторії, розвиток спортивної інфраструктури, розбудова освітньої мережі. Втілення цих ініціатив стає реальністю завдяки реформі, тому із вірою у позитивний результат – йдемо вперед до успіху.