Головна Суспільство Як не стати жервою шахраїв шукаючи житло в Польщі

Як не стати жервою шахраїв шукаючи житло в Польщі

Після 24 лютого Польща стала для багатьох українців другою домівкою. Одразу після прибуття в країну для українських біженців постає питання оренди або отримання безкоштовного житла.

Після перетину кордону появляться перші пропозиції та допомога українцям в польщі, волонтерських організацій, та інших охочих.

Тут наша перша порада — якщо пропозиція виглядає надто привабливою для вас ви можете відмовитися від неї, щоб не потрапити на гачок до шахраїв.

  1. Щоб безпечно розібратися в необхідності подальших дій, пропонуємо зробити так:
  2. Зверніться до спеціальних інформаційних пунктів, які є у більшості великих міст. Це місця, організовані владою РП (на воєводському та муніципальному рівні), де біженці можуть отримати первинну інформацію: що робити далі, де можна тимчасово розміститися тощо.
  3. Якщо поки що немає житла (наприклад, якщо немає можливості тимчасово розміститися у рідних чи знайомих), можна зупинитися у спеціальних розподільчих центрах.
  4. Багато хто не дуже любить такі центри, і є за що. Це не завжди фешенебельні апартаменти. Часто вони є рядами розкладачок в якомусь спортивному залі або іншому аналогічному приміщенні. Але перш ніж шукати житло в польщі для українців, є сенс розглянути варіант відпочити (і особливо дати відпочити дітям), відіспатися і зайнятися пошуком житла у більш спокійній емоційній обстановці.

Як захиститись від злочинців?

На завершення ще раз повернемося до теми шахраїв і серйозніших злочинців, які часто в’ються навколо біженців. Що стосується місця проживання, то гарантувати 100% захист досить складно, але все ж таки ймовірність значно знизиться, якщо дотримуватися простих порад:

  • Уважно вивчайте пропозиції. Виключайте всі підозрілі.
  • Не погоджуйтесь на проживання, якщо пропонуються якісь незаконні заходи, зокрема, проживати без договору, вилучення паспорта або інших документів на час проживання, інші сумнівні умови.
  • Знайдіть людину, яка добре володіє польською перед переговорами та підписанням договору, щоб детально з’ясувати всі умови.
  • Якщо зважилися на поселення, залиште адресу комусь із знайомих, які мешкають в іншому місці. Зідзвонюйтесь періодично.
  • За останнім пунктом ще кілька слів. Бажано заздалегідь домовитися з іншими біженцями та обмінятися контактами. Домовтеся з якою періодичністю телефонуватимете один з одним, і що робити, якщо друга сторона тривалий час не відповідає.