Головна Суспільство Як відлучити дитину від грудного вигодовування?

Як відлучити дитину від грудного вигодовування?

За даними ВООЗ (Всесвітньої організації охорони здоров’я), грудне молоко – ідеальна їжа для немовлят, яка сприятливо впливає на здоров’я та розвиток дитини. Експерти ВООЗ та ЮНІСЕФ рекомендують практикувати виключно грудне вигодовування у перші півроку життя дитини, у тому випадку, якщо у нього немає протипоказань до вживання грудного молока, наприклад, індивідуальної непереносимості.

Потім вводити прикорм, продовжуючи годування груддю до досягнення дитиною віку двох років і більше. Вік 1-1,5 року вважається оптимальним для відлучення оскільки, коли грудне молоко вже не є основним джерелом поживних речовин. У цьому віці дитина повністю переводиться на загальний стіл, і грудне вигодовування залишається для неї більш психологічною підтримкою.

Але в житті трапляються різні ситуації: мама може вийти на роботу або захворіти, у цьому випадку питання про те, як відучити дитину від грудей, тимчасово перервати годування або годувати малюка зцідженим молоком, приймається разом із педіатром.

Є ситуації, в яких рекомендується відкласти відлучення дитини від грудей:

• Хвороба чи погане самопочуття малюка

• Прорізування зубів

• Планове щеплення

• Переїзд, тривала подорож чи інша стресова ситуація

Має значення і психологічний стан мами, що годує. Якщо жінка морально не готова або почувається винною в тому, що змушена переводити дитину на суміші, вона може підсвідомо шукати привід, щоб повернутися до грудного вигодовування.

Як швидко відлучити дитину від грудного вигодовування

Якщо не йдеться про форс-мажору, поспіх ні до чого. Для мами та дитини буде набагато спокійніше, якщо все пройде поступово та плавно, різке припинення грудного вигодовування може стати стресом.

Саме тому не варто практикувати «бабусин метод», коли мама, що годує, просто їде кудись на кілька днів і залишає немовля родичам. У цьому випадку до переживань від скасування грудного вигодовування додасться стрес від розлуки з мамою.

Таким же стресовим способом вважається змазування грудей гірчицею або зеленкою, щоб дитина зрозуміла, що молоко тепер несмачне, або злякався і не став тягнутися до грудей.

В ідеалі відлучення дитини від грудей має відбуватися поетапно.

1. Перший етап – скорочення так званих втішних прикладань, коли малюкові дають груди не тому, що він голодний, а щоб заспокоїти. Спробуйте замінити цей ритуал іншим: гладити по голові, поплескувати по спинці, говорити якісь заспокійливі слова чи відволікати іграми, книжками.

2. Другий етап – завершення годування груддю перед денним, а потім і перед нічним сном. Залежно від віку дитини, запропонуйте їй молочну суміш (для дітей до року) або звичайну їжу, або будь-який інший напій.

3. Третій етап – скасування годування під час нічних пробуджень. Якщо дитина прокинеться, розмовляйте з нею, співайте пісеньки, хитайте, але не давайте груди.

Важливо налаштуватися на успіх і не поспішати: процес може тривати до чотирьох місяців. У разі якихось складнощів можна проконсультуватися з педіатром чи консультантом з грудного вигодовування.

Що робити з грудьми при закінченні грудного вигодовування

Після відлучення дитини від грудей її розмір та форма часто змінюються. Для відновлення потрібен час. Підвищити пружність шкіри допоможуть легкі масажі, вправи для зміцнення грудних м’язів та спеціальні засоби для догляду з вітамінами та оліями. Звичайно, радикально на ситуацію вони не вплинуть, але додадуть шкірі тонус і доглянутий вигляд.