Головна Суспільство На що варто звернути увагу при виборі домашнього wifi роутеру

На що варто звернути увагу при виборі домашнього wifi роутеру

У 2022 року при виборі роутера потрібно враховувати не тільки те, на якій швидкості він працюватиме, але й безліч інших нюансів. Наприклад, скільки пристроїв можна підключити без втрати швидкості, які частоти і стандарт вайфаю підтримує роутер, скільки в ньому провідних роз’ємів і якою вони швидкості.

У цій статті ми розповімо, на що споживачам варто звернути увагу при виборі домашнього wifi роутер huawei

Назва.

Найчастіше дві основні характеристики пристроїв можна дізнатися з назви роутера. Виробники люблять складати поєднання з однієї-двох букв і кількох цифр, які на перший погляд здаються випадковими. Насправді з них можна дізнатися швидкість і стандарт Wi-Fi-з’єднання, з яким працює пристрій.

Підтримка Mesh-мереж.

У Mesh-мережі кожен роутер одночасно приймає з’єднання ззовні, роздає його клієнтським пристроям і ретранслює на наступний роутер. Таким чином можна покрити однією вайфай-мережею велику площу без підведення проводів і налаштування кожного окремого роутера в ланцюжку.

LTE модеми або сімкарти.

Деякі роутери можуть не тільки підключатися до мережі по проводу від домашнього провайдера, але і приймати та роздавати мобільний інтернет. У продажу є моделі з окремим слотом для сімкарти, у яких частина антен призначена для посилення сигналу 3G або 4G LTE.

Протокол L2TP. Багато провайдерів користуються саме цим протоколом, але він не є в кожному маршрутизаторі. Тому перед покупкою краще уточнювати, чи підтримується роутер в мережі оператора. Його головна особливість – робота «поверх мережі», тобто створення тунелю до шлюзу провайдера.

Проксі.

Останнім часом попит на ці можливості зростає, але вони вбудовані далеко не всі роутери.

Антени.

У роутерів немає єдиного дизайну, кожен виробник підходить до цього питання індивідуально. Але при виборі недорогого роутера важливо, щоб зовні були видні антени: чим їх більше, тим краще. Навіть якщо зовні їх немає, вони завжди є десь усередині, але в цьому випадку якість зв’язку може бути гіршою.

Серед споживчих пристроїв наявність зовнішніх антен – зазвичай ознака більш якісного покриття мережі, а окремі топові моделі з Wi-Fi 6 часто оснащені антенами з усіх сторін. Це пов’язано з особливістю бездротових технологій: кожна антена передає сигнал у своєму напрямку і на певну кількість гаджетів. Більше антен – більше гаджетів, які можна підключити без шкоди для інших.