Головна Суспільство Москітна сітка: Яка потрібна вам – у місті та на дачі

Москітна сітка: Яка потрібна вам – у місті та на дачі

Комарі, мухи, мошки – на дачі все добре, крім набридливих комах. Тому тут навіть більше, ніж у місті, потрібна гарна сітка на вікна. Марля на канцелярських кнопках тут точно не допоможе. А що тоді взяти?

Вибір москітної сітки залежить від того, які саме комахи найчастіше вам докучають. Розбираємось, які бувають москітні сітки на пластикові вікна. І які саме москітні сітки okna-servise.kiev.ua краще вибрати у конкретній ситуації.

У місті — як порятунок від тополиного пуху

Більшість комарів тримається біля землі, хоч вони можуть підніматися досить високо. У момент «пошуку жертви» летять на світло, тепло та запах. Вони залітають і на п’ятий, і на десятий поверх, але загальна тенденція така: що вище поверх, то менше комарів.

Комарі можуть потрапляти в квартиру на будь-якому поверсі по вентиляційних стояках – тут москітна сітка на вікнах не допоможе. Призначення її швидше в тому, щоб не пустити в квартиру тополиний пух пару тижнів на початку літа. А від комарів у місті боротися правильніше хімічними засобами.

На дачі – за призначенням. Але важливий розмір сітки

Зазвичай нас долають північні домашні комарі (Culex pipiens), 3-7 мм завдовжки. Самки комарів зимують на дачі у сирих підвалах, тріщинах стін та стель, у теплих господарських спорудах: як тільки настає весна, вони з’являються буквально «нізвідки».

Другі за популярністю – мошки розміром від 1 до 4 мм.

Тому розмір дірок – один з основних параметрів москітної сітки. Найдрібніші мошки можуть проникати через дірки стандартного розміру (1 мм). Для міського вікна такої сітки достатньо. А ось для дачного вікна краще беріть особливо дрібну.

Що таке москітна сітка, з чого їх роблять і які вони бувають?

Рамкові сітки

Найпоширеніший тип, який пропонує більшість компаній із встановлення пластикових вікон у комплекті зі своїми виробами. Виглядає так: шматок сітчастого полотна закочується по краях у пази тонкостінної алюмінієвої (пластикової) рамки, є ручки та металеве кріплення до віконної конструкції. Сітки такого виду зазвичай сірі та своїм суцільним полотном перекривають сонячне світло. На південній стороні це і не погано, а от на тінистому погіршення інсоляції, і це погано.

Зсувні конструкції

Такі москітні сітки відкриваються за принципом дверей шаф-купе. Вони призначені для розсувних віконних конструкцій на лоджіях чи верандах. Щілини в місцях стиків з віконними рамами перекриваються широким ворсом, вбудованим у профіль зсувної протимоскітної сітки.

Ролетні москітні сітки

Вони не затіняють приміщення. Рамкова сітка знаходиться у світловому отворі вікна постійно, а ролетну можна опустити лише на час провітрювання. Принцип роботи такий самий, як у віконних ролет для захисту вікна від сонця. Мінус – незнімні сітки доведеться акуратно чистити “на місці”.

Москітна сітка-плісе

У зробленої за принципом пліссе москітної сітки полотно не закріплене в каркасі жорстко – воно переміщається всередині профілю напрямними, відкриваючи і закриваючи отвір. Направляючих може бути дві чи одна, лише верхня. При відкриванні полотно збирається складками, як звичайна фіранка-плісе, і майже не займає місця, максимально відкриваючи світловий отвір. Ці сітки, як і ролетні, не погіршують якість інсоляції.

Безрамні москітні стіки

Для дверей є безрамні москітні сітки на магнітах. Полотна такої сітки кріпляться до дверної коробки за допомогою липучок або кнопок (для дерев’яних дверей), а змикання сітки після того, як людина пройшла, забезпечують два ряди дискретних магнітиків. Замість окремих магнітиків по краях сітківки може бути і суцільна магнітна смужка.

Москітні сітки для мансардних вікон

Мансардні вікна розташовані похило в покрівельній конструкції,та механізм відкривання у них інший. Тому для мансардних вікон підходять сітки з направляючими: ролетні або пліссе.

Обслуговування та догляд

Москітні сітки миють чи чистять пилососом. Тільки чиста та нова сітка не погіршує освітленість та не заважає провітрюванню. При виборі тієї чи іншої конструкції москітної сітки треба продумати, як ви її митимете і отримати рекомендації продавця, як не пошкодити ці досить ніжні вироби.

Важливо: Якщо вікна виходять не на зелену галявину, а на транспортне кільце чи пожвавлену дорогу, сітка швидко буде забруднюватися пилом. Це вплине як на якість природного світла у кімнаті і на якість повітря. Працюючи в режимі накопичувального грубого фільтра, сітка стане джерелом забруднення повітря.