Головна Суспільство Біль у м’язах: види, причини та лікування

Біль у м’язах: види, причини та лікування

М’язового болю важко уникнути, враховуючи той факт, що людське тіло складається з понад 600 м’язів. Хоча біль у м’язах, також відомий як міалгія, зазвичай є тимчасовим і спричинений надмірним навантаженням на м’язи, він також може вказувати на більш складну проблему.

Які бувають види м’язового болю?

М’язовий біль можна розділити на дві категорії: біль, пов’язаний з м’язовою активністю, і біль, який не пов’язаний з м’язовою активністю.

Біль, пов’язаний з м’язовою активністю

Коли біль пов’язаний з м’язовою активністю, він може виникати під час самої фізичної вправи або незабаром після неї (зазвичай протягом 24–48 годин), як це зазвичай буває при болю та скутості м’язів, судомах і розтягненнях.

Біль, не пов’язаний з м’язовою активністю

Іноді біль у м’язах може виникати окремо від будь-якого виду фізичної активності. Це може бути викликано вірусом або іншим захворюванням, яке вимагає відвідування лікаря, та прийому препаратів типу Дексалгін.

Які симптоми м’язового болю?

Біль у м’язах здебільшого вражає м’язи рук, ніг, спини, плечей, живота та стегон, але може вражати будь-який м’яз тіла. Цей біль може супроводжуватися різними симптомами:

  • Стріляючі болі
  • Оніміння
  • Ригідність м’язів
  • Шпильки та голки
  • Відчуття печіння
  • Колючі болі
  • Труднощі або дискомфорт при виконанні певних рухів
  • Набряк

Які причини м’язового болю?

У більшості випадків біль у м’язах є результатом травми або надмірного навантаження на м’яз під час фізичної активності. Спортсмени також частіше відчувають біль у м’язах, ніж інші люди. Приклади включають судоми (коротке та інтенсивне скорочення м’язів), біль і скутість (природний результат запалення м’язів), спазми (більш серйозний вид скутості м’язів), розриви м’язів (частковий розрив м’яза та його оболонки) , розтягнення або напруження м’язів (великі розриви) і розриви м’язів на всю товщину (найважчий вид розривів м’язів).

Потягнення або напруження м’яза після незграбного руху (як у випадку кривошиї або люмбаго), удару або побічних ефектів від ліків також може пояснити біль у м’язах. Подібним чином стрес може спровокувати біль у м’язах, оскільки він часто приймає форму напруги в м’язах.

Нарешті, біль у м’язах також може бути пов’язаний із таким вірусом, як грип (який в основному викликає біль і скутість), або з більш рідкісними захворюваннями, такими як полінейропатія, поліомієліт або правець.

У всіх випадках, якщо біль зберігається протягом декількох днів, порушує сон, супроводжується лихоманкою або тремором, ускладнює пересування, важливо звернутися до лікаря.

Як лікувати біль у м’язах?

Хоча болючість, скутість і судоми найчастіше є доброякісними, існують певні типи м’язового болю, які можуть вказувати на більш серйозну проблему і тому вимагають медичної консультації для визначення причини болю та відповідного лікування.

При болю в м’язах і скутості м’язів зазвичай достатньо відпочинку (болючі м’язи не слід використовувати), розтягування або масажу болючих м’язів, застосування тепла та прийому знеболюючих засобів.

Якщо біль виник через травму, ми рекомендуємо прикласти холодний пакет (лід), потім відпочити, підняти та стиснути уражений м’яз бинтом. Якщо біль не проходить, можуть бути призначені знеболюючі та міорелаксанти.