Головна Суспільство Брекети: коли і навіщо вони потрібні дорослим

Брекети: коли і навіщо вони потрібні дорослим

Брекети мають змінити положення зубів, контролюючи їх у всіх трьох площинах. Зараз ортодонти віддають перевагу брекетам, що створюють максимальний комфорт під час їх носіння.

Сучасні брекети

Брекети бувають вестибулярні та лінгвальні. Брекети на зуби виготовляють із різних матеріалів: металу, кераміки, сапфіру, пластику. Брекети естетичної серії, невидимі брекети, виготовлені з кераміки або сапфіру, не такі помітні на зубах, як звичайні металеві.

Які дефекти прикусу можна виправити носінням брекетів

Найчастіше брекети використовують для того, щоб:

  • Вирівняти один чи кілька зубів. Усунення однієї чи кількох одиниць зубного ряду займе від півроку до 1,5 років.
  • Усунути дистальний прикус. Носіння брекетів при дистальному прикусі може зайняти до 1 до 3 років в залежності від складності дефекту.
  • Забрати діастему. Діастему зазвичай усувають у дитячому віці за допомогою спеціальних кап або корекційної системи. Якщо вибрано корекцію за допомогою ортодонтичного виробу, то носити брекети доведеться від 1 року до 2,5 років.
  • Позбутися глибокого прикусу. Носити брекети при глибокому прикусі потрібно від 1,5 до 3 років, залежно від віку пацієнта.
  • Крім того, за допомогою ортодонтичної конструкції можна виправити скупченість зубів, дистопію та інші зубощелепні дефекти.

Брекети із пластику. Плюси і мінуси

На сьогоднішній день є пластикові брекети. Вартість такої брекет-системи нижча. Однак з часом пластик вбирає фарби продуктів, які ми їмо. Через деякий час пластикові брекети можуть набути сірувато-жовтого відтінку. Такі брекети мають слабку зносостійкість, оскільки сталеві дуги руйнуватимуть пластик. Це брекети на зуби ціна яких є найнижчою.

Лінгвальні брекети

Лінгвальні брекети мають невелику товщину (меншу, ніж естетичні брекети). Єдиний мінус – триваліша адаптація. Наш язик буде постійно контактувати з конструкцією, і це може доставляти деякий дискомфорт спочатку носіння брекет системи. І все ж багато пацієнтів віддають перевагу саме лінгвальним брекетам, у тому числі лінгвальним брекетам. Роботу брекетів із переміщення зубів запускає дуга, вкладена в паз кожного з брекетів. Дуги змінюються у міру виконання своїх завдань.

Лігатурні та безлігатурні брекети

За типом фіксації дуги до брекетів розрізняють лігатурні та безлігатурні брекети.

У лігатурній системі дуга чітко входить у паз брекету та жорстко фіксується за допомогою лігатури. Лігатури можуть бути металеві, малопомітні, та еластичні – прозорі або кольорові. Прозорі лігатури можуть бути флюорисцентними. Лігатурні брекети сприяють ефективному переміщенню зубів. Пацієнт при зміні дуги може відчувати дискомфорт і біль. Використання сталевої дуги з безліччю петель дозволяє значно знизити жорсткість дуги, надати «делікатну» дію на кісткову тканину, забезпечивши цим необхідне переміщення зубів під контролем у 3-х площинах.

Серед безлігатурних брекетів виділяють активне та пасивне самолігування. В обох системах дуга утримується в пазі брекету за допомогою кришки-замку, що дає можливість знизити силу дії дуги на тканині пародонту (тканини, що оточують зуб).

У системі активного самолігування кришка-замок прагне щільно притиснути дугу до пазу. У пасивному самолігуванні дуга має максимальний рівень свободи всередині паза. Це дозволяє максимально знизити силу дуги та наблизити цю силу до біологічної. Брекети Damon, які ми часто пропонуємо своїм пацієнтам, забезпечують вплив слабких сил і, як наслідок, приріст кісткової тканини там, де був її дефіцит, щадний вплив на тканини, що оточують зуб (пародонт). Це пасивна самолігуюча система.

Ортодонтичне лікування дорослих пацієнтів

Доросла людина йде на ортодонтичне лікування свідомо. Вона розуміє свою мету, хоч і стикається з фізичними незручностями, за рахунок того, що кісткова тканина вже сформувалося, зростання завершене. Спосіб впливу у цьому випадку саме механічний. Ортодонтичне лікування дорослого пацієнта щодо більш витратне, оскільки збільшується його тривалість та кількість візитів до лікаря.

Найскладніше у сучасному лікуванні зубів брекетами – це досягнення бажаного результату, який збережеться на все життя.

Успіх залежить від якості діагностики, грамотного планування, обраної брекет-системи та, звичайно, кваліфікації лікаря.