Головна Спорт Ігор Бойчук підтримав борцівський турнір пам’яті тренера Богдана Сцібайла

Ігор Бойчук підтримав борцівський турнір пам’яті тренера Богдана Сцібайла

Голова Тернопільської обласної молодіжної громадської організації «Сокіл» Ігор Бойчук підтримав ХХІ Всеукраїнський відкритий турнір пам’яті тренера Богдана Сцібайла. У змаганнях взяли участь понад сто учасників, вік яких не перевищував 17 років.

«З турніром Сцібайла я майже ровесник. Тому кожна спортивна осінь у житті нашого міста для мене асоціюється саме з цими борцівськими змаганнями. Багато моїх друзів змагалися тут. Деякі здобували перемоги та піднімалися на п’єдестал пошани. Після цього для всіх ровесників вони ставали беззаперечними авторитетами.

З часом відкрив для себе і постать тренера Богдана Сцібайла. Його професіоналізм та вміння знайти підхід до дітей викликають захоплення. На жаль, почата ним робота закінчилася в один трагічний день. І потенційні чемпіони залишилися осиротілими і, можливо, через це так і змогли зреалізувати себе.

Та пан Богдан передав естафету своїм молодим колегам та учням. Маю сподівання, що вони зможуть продовжити добрі традиції тернопільської боротьби,» – сказав Ігор Бойчук.

Заслуговує уваги і постать Богдана Сцібайла щодо патріотичного виховання молоді ще у совєцькі часи. Народився в 1943 році у Львові в сім’ї заможнього на той час фермера. Своє дитинство провів у Львові. В дитячих роках разом з матір’ю був висланий комуністичною владою до Хабаровська через націоналістичні погляди батька, якого з того часу Богдан більше не бачив, він пішов у підпілля, а потім пропав безвісти. Свої юнацькі роки провів у Росії на Амурі. В підлітковому віці повертається на Західну Україну до Тернополя. З того моменту і розпочалася спортивна діяльність Богдана Сцібайла.

«Як розповідали вихованці пана Богдана, він ніколи не приховував своєї любові до України, – додає Ігор Бойчук. – А в часи тоталітарного комуністичного режиму такі думки були недопустимі. Зрозуміло, що від цього тренер часто зазнавав утисків. До його підопічних ставилися негативно саме через призму поглядів та минулого їх наставника».

Під час церемонії нагородження переможців Меморіалу Богдана Сцібайла-2012 син уславленого тренера Ігор вручив Ігорю Бойчуку спеціальну подяку за сприяння в організації.

Щодо результатів, та за підсумками традиційного ХХІ Відкритого Всеукраїнського турніру з вільної боротьби пам’яті тренера Богдана Сцібайла троє представників Тернопілля здобули перемогу у своїх вагових категоріях. Підкорилися нашим борцям три найважчих ваги. Зокрема, два вихованців сімейного дуету Петра Короля та його сина Євгена Олександри Лірук і Петровський піднялися на найвищу сходинку п’єдесталу у категоріях до 69 і до 76 кілограмів. А тернополянин Олександр Вовчанчин, який паралельно відстоював честь і Броварів, що на Київщині, став чемпіоном серед найважчих атлетів на цих змаганнях до 85 кілограмів.