Головна Політакценти Парламентська виборча кампанія у розпалі

Парламентська виборча кампанія у розпалі

В Україні триває кампанія з проведення позачергових виборів до Верховної ради України, які відбудуться 21 липня. За тим, як проходить підготовка до парламентських виборів та передвиборча агітаційна кампанія на Тернопільщині спостерігають різні громадські організації, в тому числі й представники Громадянської мережі «Опора».
– У п’яти виборчих округах Тернопільської області вчасно були сформовані окружні виборчі комісії, – розповіла Ольга Галушка, координаторка спостереження Громадянської мережі «Опора» за виборами в Тернопільській області. – Вони провели своє перше засідання відповідно до календарного плану.
Наші спостерігачі зафіксували незначні порушення терміну щодо реєстрації окружних виборчих комісій як юридичних осіб. Такі проблеми виникли через те, що були заміни у складі комісій і тому реєстрація затягнулася на один-два дні, та це не вплинуло на підготовку до дня голосування і не призвело до
значних порушень у роботі окружних виборчих комісій. Кожна окружна виборча комісія сформована у кількості 18 осіб. Загалом до комісій увійшло 90 членів від 24 різних політичних партій. Найбільше в окружних виборчих комісіях Тернопільської області представлена політична партія «Народний фронт», яка отримала вісім членів комісій. По сім членів ОВК отримали Радикальна партія Олега Ляшка, ВО
«Батьківщина» та Блок Петра Порошенка «Солідарність», тепер ця партія є суб’єктом виборів, як «Європейська солідарність». Найменше, лише по одному члену ОВК, отримали ВО «Свобода» та «Громадянська позиція».
Ці вибори проходять за змішаною системою, тобто обираються кандидати у списку партій, а також які висунулися самі або від політичних партій в одномандатних виборчих округах. На позачергових виборах до парламенту балотуватимуться 69 кандидатів, з яких 50 осіб висунула партія, 19 осіб – самовисуванці.
Найбільше кандидатів-мажоритарників зареєстровано в окрузі №163 з центром у Тернополі – 21 особа, найменше – в окрузі №166 з центром у Теребовлі – 10 осіб. В окрузі №164 з центром у Збаражі балотуватиметься 13 кандидатів, в окрузі № 165 з центром у Зборові – 11, в окрузі №167 з центром у Чорткові – 14.
Партії та кандидати, які хочуть потрапити у парламент, за словами Ольги Галушки, вдаються до різних форм агітації. В обласному центрі здебільшого розміщують рекламу на білбордах і сітілайтах. У районах і невеликих населених пунктах проводять зустрічі з виборцями. Також активно піарять себе на телебаченні, у соціальних мережах, розповсюджують агітаційну друковану продукцію у брендованих через поштові скриньки чи на агітаційних зустрічах.