Головна Політакценти Микола Люшняк: «Минулого тижня ухвалили ще кілька законів, які покликані наблизити перемогу»

Микола Люшняк: «Минулого тижня ухвалили ще кілька законів, які покликані наблизити перемогу»

У День Конституції України, 28 червня, ВРУ ухвалила у другому читанні та в цілому законопроєкт № 9342 про доплати військовим та відпустки.

Про ключові моменти документа, а також інші законопроекти, які покликані наблизити перемогу, розповів народний депутат з Тернопільщини, член бюджетного комітету Микола Люшняк.

– Разом з колегами ми хочемо створити умови для належного соціального захисту військовослужбовців, які невтомно захищають нашу Батьківщину. Законопроєктом № 9342 Верховна Рада України передбачила щомісячну додаткову винагороду для військових, які беруть участь в бойових діях, у розмірі 30-100 тисяч гривень. Окрім цього, збільшили щорічну відпустку воїнам під час дії воєнного стану до 30 календарних днів. Також додали 10 днів за сімейними обставинами,  зазначив Микола Люшняк.

Важливим пунктом закону є недопущення залучення до участі у веденні бойових дій військовослужбовців з числа призваних на військову службу за призовом під час мобілізації, які не пройшли курс базової військової підготовки, каже народний депутат.

Що стосується військовослужбовців строкової військової служби, курсантів вищих військових навчальних закладів, а також вищих навчальних закладів, які мають у своєму складі військові інститути, то законопроєкт теж пропонує певні зміни.

– Доплати строковикам залишили на рівні 6 000 гривень в місяць, курсантам – 2 350 гривень в місяць. Поранені, які визнані непридатними для військової служби, додатково отримуватимуть понад 20 тисяч гривень. Важкопораненим, полоненим та зниклим безвісти передбачено виплати у розмірі 100 тисяч гривень. Таку ж суму отримуватимуть родичі померлих внаслідок поранення. Інструкторам у військових частинах – від 15 тисяч до 30 тисяч гривень, – розповів Микола Люшняк.  

Окрім цього, минулого тижня ВРУ також ухвалила ще два важливих для військовослужбовців законопроєкти.

– У першому читанні ми також прийняли законопроєкт № 9141. Він покликаний усунути бюрократичні перепони та максимально спростити процедуру присвоєння статусу ветерана війни. Вважаю, що захисники та захисниці не повинні місяцями оббивати пороги кабінетів, аби довести, що вони захищають чи захищали Україну. Ще один ухвалений за основу та в цілому законопроєкт – № 9238. Документ дозволяє військовим їздити на автівках з правим розташуванням керма на час дії воєнного стану. Таке нововведення підвищить спроможність Сил оборони України належно та ефективно виконувати покладені на них функції шляхом забезпечення військових підрозділів необхідною кількістю автомобілів, – поділився Микола Люшняк.