Головна Політакценти Уряд змушує міста піднімати тарифи на проїзд

Уряд змушує міста піднімати тарифи на проїзд

Внаслідок несистемних дій уряду українські міста можуть залишитися без доступного транспорту

Важливо

Літом українськими містами пройшла «хвиля» підняття тарифів на проїзд у громадському транспорті. Тепер навіть в малих та середніх містах люди змушені їздити за «київськими» цінами. Місцеві ради звинувачують у підвищенні тарифів непрофесійні дії уряду.

Чому це відбулося

У більшості українських міст громадський транспорт залишається дотаційним. Громади з своїх бюджетів регулярно доплачують за утримання транспорту, оскільки він виконує важливу соціальну функцію. Протягом останнього року комунальному транспорту було особливо важко. Через карантин різко зменшилися пасажиропотоки. Обмеження кількості людей у салоні не дозволяють отримувати належний прибуток.

Через невиконання урядом своїх зобов’язань щодо компенсації для місцевих бюджетів різниці між “ринковою ціною” на газ і тією, що закладено у тариф для населення. Після цього навіть багаті громади більше не мають коштів на транспортні дотації.

Приклади, як збільшилися тарифи в українських містах

Рівне

З 1 червня здорожчав проїзд в автобусах та тролейбусах Рівного. Міськвиконком погодив збільшення вартості проїзду на 2 гривні, тож квиток у тролейбусі вартуватиме 6, а в маршрутці 8 гривень.

Львів

У Львові вартість однієї поїздки на маршрутці зросла до 10 гривень, на комунальному електротранспорті до 8,50 грн.

Полтава

Не витримала навіть «найдешевша» Полтава. Від 17 липня за квиток у тролейбусі замість 3 гривень треба сплачувати 6, а в автобусах та маршрутках – 8 гривень замість 5.

Івано-Франківськ

З 12 липня у громадському транспорті Івано-Франківська почали діяти нові тарифи. Тепер за проїзд у приватних маршрутках пасажири сплачуватимуть 8 грн, а в комунальних автобусах і тролейбусах по 10 грн. Заощадити зможуть лише власники транспортної картки.

Хмельницький

З 1 червня хмельничани теж їздять громадським транспортом за новими тарифами. Тролейбус за 6 гривень без неї, а автобус — 8 гривень. Такі розцінки передбачені рішенням виконавчого комітету.

Вінниця

З 1 серпня новий тариф на проїзд у Вінниці складатиме 8 грн на всі три види муніципального транспорту: трамвай, тролейбус та автобус.

Яка ситуація в Тернополі

Тернопіль поки не піднімав ціну на проїзд у громадському транспорті. До цього часу міський голова Сергій Надал та його команда знаходили можливості компенсувати різницю між реальною вартістю проїзду і тарифом для пасажирів. Так у серпні 2021 року виконавчий комітет виділив на фінансову підтримку КП «Тернопільелектротранс» 8 млн грн для забезпечення роботи підприємства.

Нагадаємо

У Тернополі впродовж літнього періоду включно з вихідними учні загальноосвітніх шкіл, вихованці середніх та професійно-технічних навчальних закладів, студенти вищих навчальних закладів денної форми навчання, які розташовані на території Тернопільської громади, їздитимуть у комунальному громадському транспорті безкоштовно.