Головна Новини За минулий рік прокурори “наказали” 59 корупціонерів

За минулий рік прокурори “наказали” 59 корупціонерів

антикорупційний комітет

антикорупційний комітетВже упродовж поточного року розпочато 19 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, 7 – скеровано з обвинувальними актами до суду, у тому числі 5 проваджень – з угодами про визнання винуватості, повідомив сайту РеальноНачальник відділу прокуратури області Ігор Топилко. 

На виконання вимог Президента України та Генерального прокурора України органами прокуратури вживаються заходи щодо посилення протидії корупції у всіх сферах суспільного життя.
Насамперед, вжитими заходами посилено боротьбу з хабарництвом. Минулоріч до суду скеровано 59 кримінальних справ про корупційні злочини, половина з яких про хабарництво. До відповідальності притягнуто 64 особи, серед яких 12 державних службовців, в тому числі 2 службовці підрозділів обласної державної адміністрації, 4 службовці райдержадміністрацій, 5 правоохоронців, 2 інспектори органів цивільного захисту, керівні працівники контролюючих служб, 25 посадових осіб органів місцевого самоврядування.
Проведено роботу з метою забезпечення права громадян на доступність вищої освіти. Виявлено 5 фактів хабарництва керівниками освітніх установ
Зокрема, до штрафу в розмірі двадцять п’ять з половиною тисяч гривень засуджено керівника одного з професійно-технічних училищ, який за хабар у сумі 450 доларів США пообіцяв сприяти у вступі абітурієнту до цього училища. Засудженого також позбавлено права займати керівні посади на 3 роки.
Приділена увага протидії корупції у закладах охорони здоров’я.
Зокрема, викрито голову міжрайонної медико-соціальної експертної комісії, який систематично одержував від громадян хабарі в сумах від 500 до 1000 грн. за сприяння у встановленні групи інвалідності. У цій справі судом постановлено обвинувальний вирок.
Підвищено ефективність роботи щодо протидії адміністративно-караній корупції. Торік складено 72 протоколи про корупційні діяння, з яких третину прокурорами. До відповідальності притягнуто 64 особи, серед яких 8 державних службовців, в тому числі голова однієї з райдержадміністрацій, 7 працівників міліції, 4 працівники органів податкової служби, службовець кримінально-виконавчої системи, 11 посадових осіб інших органів державної влади, 23 службові особи органів місцевого самоврядування, а також інші посадовці юридичних осіб публічного права.
Наступальність у протидії корупції продовжено уже в цьому році.
Зокрема, упродовж січня-лютого розпочато 19 кримінальних проваджень про корупційні кримінальні правопорушення, 7 скеровано з обвинувальними актами до суду, у тому числі 5 проваджень із угодами про визнання винуватості. Трьом особам обрано запобіжний захід у вигляді домашнього арешту, двом – заставу, а також двом – особисте зобов’язання.
Так, до суду скеровано обвинувальний акт із угодою про визнання винуватості у кримінальному провадженні щодо заступника начальника однієї із міжрайонних податкових інспекції за фактом вимагання та одержання хабара в сумі 4820 грн. від керівника суб’єкта господарювання за сприяння у не проведенні податкових перевірок.
Правоохоронними органами області складено 27 протоколів про адміністративні корупційні правопорушення, у тому числі 17 прокурорами, 16 осіб притягнуто до відповідальності з накладенням штрафу.
Продовжують виявлятися випадки порушення вимог фінансового контролю щодо подання декларацій про доходи. Зафіксовано уже 14 фактів, в тому числі 6 – у діях депутатів районних рад.
Запобігання і протидія корупції Генеральним прокурором України визнані одним із пріоритетних напрямів діяльності органів прокуратури, а тому стан цієї роботи перебуває на постійному контролі прокуратури області.