Головна Новини За матеріалами СБУ тюремний строк отримала колаборантка, яка організовувала російський псевдореферендум на...

За матеріалами СБУ тюремний строк отримала колаборантка, яка організовувала російський псевдореферендум на Запоріжжі

На основі доказової бази, зібраної слідчими Тернопільського управління СБУ, до 10 років ув’язнення засуджено жительку селища Розівка, яка добровільно пішла на співпрацю з ворогом та приєдналась до органів окупаційної адміністрації в Запорізькій області.

Після захоплення Розівки окупантами проросійськи налаштована колаборантка вирішила прислужитися загарбникам та погодилась допомагати їм насаджувати окупаційний режим на тимчасово окупованих територіях.

Зрадниця неодноразово брала участь у мітингах окупаційної влади та закликала співгромадян підтримати приєднання селища до складу «донецької народної республіки».

Також жінка активно сприяла росіянам у проведені псевдореферендуму, організованого з метою незаконної зміни меж території та державного кордону України.

Зокрема, вона агітувала співгромадян брати участь у голосуванні, складала списки осіб, які виявили бажання взяти участь фейковому волевиявленні, координувала роботу представників т. зв. «виборчої комісії», а також забезпечувала доставлення вже заповнених бюлетенів для підрахунку.

На підставі зібраних доказів суд визнав зрадницю винною у порушенні ч.5 ст. 111-1 (колабораційна діяльність) Кримінального кодексу України. Їй призначено покарання у вигляді позбавлення волі строком на 10 років з конфіскацією майна та позбавлення права обіймати посади в правоохоронних органах і в органах державної влади строком на 15 років.

Оскільки колаборантка переховується від правосуддя на тимчасово окупованій території Запоріжжя, її оголошено у розшук та застосовано спеціальну процедуру заочного засудження. Початок строку відбування покарання обчислюватиметься з дати затримання зрадниці.

Досудове розслідування проводили співробітники Управління СБУ в Тернопільській області за процесуального керівництва Тернопільської обласної прокуратури.