Головна Новини Ветерани Братства ОУН-УПА тепер під опікою активістів

Ветерани Братства ОУН-УПА тепер під опікою активістів

4219c71d4676ae8267ab0c692047ebc8Нещодавно наша газета публікувала звернення депутата Тернопільської міськради і голови громадської організації «Тернопіль Європейський» Віталія Цимбалюка, адресоване міській владі Тернополя та особисто її очільнику Сергію Надалу. В ньому приверталася увага до ганебної ситуації, яка склалася навколо славнозвісного Братства ОУН-УПА «Лисоня», пише 0352

Отож, у Тернополі проживають 80 членів цієї організації, а в цілій області – 1325, і більше як пів тисячі з них – це ветерани бойових дій за незалежність України в першій половині минулого століття. Де-де, а в нашому патріотичному місті вони мали би бути оточеними повагою і шаною, але насправді все зовсім не так.

Ветерани Братства звернулися до Віталія Цимбалюка, як до депутата округу, на якому знаходиться їхній офіс. Звернулися з останньою надією після низки інстанцій, бо їх по суті виживають з приміщення, яке з 1996-го року стало для них вже наче другим домом. Міські чиновники виживають літніх ветеранів, вимагаючи сплатити непосильний борг у понад 42 тисячі гривень, що накопичився за комунальні послуги, в основному за опалення. Такої можливості в Братства нема і бути не може, бо на всю діяльність їм виділяють на рік суму, в кілька разів меншу, тому старенькі люди у відчаї. Шокований байдужістю і лицемірністю влади у ставленні до ветеранів-націоналістів, Віталій Цимбалюк направив міському голові офіційне депутатське звернення із закликом та вимогою поставитись до цих людей з розумінням та допомогти їм вирішити проблему.

– З того часу вже минуло понад два тижні, – каже він, – але я так і не отримав жодної відповіді. Керівництво міськради Тернополя зайняло позицію цинічного ігнорування, тож мої підозри про те, що на це приміщення вже хтось поклав своє захланне око, тільки підтверджуються. Але залишати цю справу напризволяще не збираюся! Радий, що знайшов розуміння у голови обласної ради, до якого теж звертався за допомогою. Він пообіцяв віднайти можливість хоча б частково перекрити борг Братства за комунальні послуги. Тим часом наша громадська організація «Тернопіль Європейський» повністю взяла ветеранів під опіку щодо облаштування їхнього приміщення, яке я застав в жахливому і жалюгідному стані. Ремонт, якого там не було понад десять років, йде зараз повним ходом. І першою ось-ось буде готова кімната, де розташовувався музей «Лисоні». Зроблю все, щоб його новий вигляд був гідний пам’яті, яка живе в тих безцінних експонатах.

Члени тернопільської організації Всеукраїнського Братства ОУН-УПА імені генерала Романа Шухевича – Тараса Чупринки «Лисоня» щиро вдячні за допомогу активістам «Тернополя Європейського» та особисто Віталію Цимбалюку. «Ми дуже раді, що Господь послав нам таку людину, – схвильовано каже голова Братства Роман Ванчура. – І дай Боже йому здоров’я та всіх гараздів. Тепер є надія, що все зібране тут нами таки буде збережене для наступних поколінь. Бо таке було відчуття, що вже все йде до знищення. Адже на нас тиснули, аби ми переселилися в кімнатку площею 18 метрів квадратних на бульварі Шевченка, де не було би місця ні музею, ні бібліотеці. Я вже мовчу про те, що більшості членів нашої організації, яким уже за 80, навіть підніматися до неї довгими крутими сходами було б дуже важко…».
Ветерани-націоналісти за своє життя настраждалися достатньо. Багато хто з них так і не дожив до прийнятого тільки навесні цього Закону «Про правовий статус та вшанування пам’яті борців за незалежність України у ХХ столітті». Однак історичну справедливість нарешті таки встановлено. Хочеться сподіватися, що її буде повністю встановлено і щодо ситуації з приміщенням тернопільської організації Всеукраїнського Братства ОУН-УПА «Лисоня» на Острозького,45.