Головна Новини Верховний суд остаточно повернув у власність держави  Свято-Миколаївський собор 

Верховний суд остаточно повернув у власність держави  Свято-Миколаївський собор 

Сьогодні Верховний суд поставив крапку у справі Свято-Миколаївського собору міста Кременець Кременецького району Тернопільської єпархії УПЦ, пишуть Тернополяни

Про це сьогодні, 5 грудня, повідомив заступник директора ДІАЗу – Ігор Деревінський. 

“Рішенням Верховного суду від 05.12.2023 року залишено в силі постанову Західного апеляційного господарського суду від 02.10.2023р. та рішення Господарського суду Тернопільської області від 15.06.2023р. по справі №921/164/23, яким зобов’язано повернути релігійну громаду державне майно Заповіднику. Сьогодні Верховний суд поставив крапку в одній із найважчих справ у моєму житті. Чесно і об’єктивно, юридично вона не є важкою, оскільки предмет спору є досить простим, – повернути майно власнику у зв’язку з закінченням строку дії договору. Однак, представники релігійної громади намагалися будь-яким чином відійти від предмету спору і надати даному процесу політичної забарвленості. На щастя, суд зберіг тверезу голову та не піддався на маніпуляції адвоката релігійної громади. Хочу подякувати своїй дружині за терпіння під час цього процесу, підтримку моїх колег із ДІАЗУ та допомогу юриста МКІП Валентину Олексієнко”, – відзначив Ігор Деревінський. 

Нагадаємо історію судових баталій щодо собору у Кременці. 

Господарський суд міста Києва рішенням від 15 листопада 2023 року залишив без задоволення позовні вимоги релігійної організації Парафія Святителя Миколая Свято-Миколаївського собору міста Кременець Кременецького району Тернопільської єпархії УПЦ, яка просила суд зобов’язати МКІП та Кременецько-Почаївський заповідник укласти договір безоплатного користування релігійною громадою культовими будівлями Миколаївського собору у м. Кременець Тернопільської області.

Далі, 2 жовтня 2023 року Західний апеляційний господарський суд вже розглядав справу № 921/164/23 та залишив у силі рішення Господарського суду Тернопільської області від 15.06.2023, яким суд зобов’язав релігійну громаду “Парафія Святителя Миколая” Свято-Миколаївського собору Тернопільської єпархії УПЦ повернути Кременецько-Почаївському історико-архітектурному заповіднику державне майно – приміщення пам’ятки архітектури національного значення – Миколаївський собор з келіями.

І сьогодні, 5 грудня Верховний суд поставив крапку у даній справі.