Головна Новини “Ваша позиція і вислови – лайно і я вважаю вас проектом кремля”,...

“Ваша позиція і вислови – лайно і я вважаю вас проектом кремля”, – тернопільська “Пташка” про Ірину Фаріон

Ірина Фаріон публічно заявила, що не вважає українцями тих наших воїнів, які спілкуються на фронті російською мовою.

Про це пані Фаріон заявила у програмі «Рандеву з Яніною Соколовою». 

Журналістка Соколова зазначила, що деякі військовослужбовці бригади «Азов» та 3 окремої штурмової бригади спілкуються російською мовою, зокрема в бою. На це Фаріон заявила, що «категорично не приймає» цього.   

«Я не можу назвати їх українцями, якщо вони не говорять українською мовою — то нехай себе назвуть “рускими”. Чому вони такі очманілі? […] Вони такі великі патріоти. Покажи свій патріотизм — вивчи мову Тараса Григоровича Шевченка», — наголосила мовознавиця. 

Вона заявила, що має питання до таких військових щодо того, що їм «заважає» дотримуватися українського закону, який передбачає, що мовою Збройних сил та інших військових формувань є державна.

А також підтвердила дану інформацію  у своєму блозі в Фейсбук. 

На такі заяви Фаріон відреагували і військові і омбудсмен і заступник очільника Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки, засудивши слова мовознавиці. 

“Мій свідомий вибір – розмовляти українською не залежно від обставин. Але заяви подібних пані фУріон викликають не бажання просувати українську, а лише сказати і це моя позиція: пані фУріон, забрудніть руки священною українською землею, смердючим порохом і лайном, в якому доводиться вже десятий рік воювати кожному з нас. проведіть тут хоча б добу, перш ніж називати себе патріоткою. ваші слова не вартують і ламаного гроша, якою б мовою вони були. Ваша позиція не проукраїнська і я вважаю вас проектом кремля. Ви – ворог, що просуває отруйні гидкі норативи. Ваша позиція і вислови – лайно. Це говорить вам та, яка в полоні розмовляла Українською. Це говорить та, що захищає Україну три роки пліч-о-пліч з Героями які розмовляють українською, російською, грузинською, білоруською, польською, десятками діалектів, англійською та десятком інших мов та говірок. Обовʼязково перевірте мій допис на наявність помилок. І назвіть мене не патріоткою. І ще. Знаєте що, пані фУріон, заверните свою позицию в мусорный пакетик, прицепите на палочку и идите в сраку”, – звернулася до Фаріон “Тернопільська Пташка”, парамедикиня медичного батальйону «Госпітальєри», учасниця оборони Маріуполя. 

На зображенні може бути: 1 особа

на фото: Катерина Поліщук, “Тернопільська Пташка”.

Український омбудсмен Дмитро Лубінець звернувся до відповідних органів через висловлювання мовознавиці та ексдепутатки Ірини Фаріон.

Про таке Лубінець написав у Telegram.

Омбудсмен зазначив, що в мережі поширюється відеоматеріал, на якому транслюються негативні висловлювання та звинувачення стосовно військовослужбовців ЗСУ, які спілкуються мовами нацменшин. Вочевидь, йдеться про Фаріон, адже саме її заява про російськомовних «азовців» напередодні викликала медійний шум.

«Особисто звернувся до відповідних органів державної влади — Національної поліції України, СБУ, Нацради з питань телебачення і радіомовлення щодо перевірки зазначеної інформації та вжиття відповідних заходів реагування»— підкреслив омбудсмен.

Заступник очільника Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки Єгор Чернєв закликав Службу безпеки України перевірити висловлювання Ірини Фаріон протягом воєнного стану на предмет вчинення кримінальних злочинів та вжити всіх заходів для недопущення ведення будь-якої підривної діяльності в тилу.

“Ірина Фаріон публічно заявила, що не вважає українцями тих наших воїнів, які спілкуються на фронті російською мовою. Цим блюзнірством, як на мене, вона поставила знак рівності між окупантами та тими, хто жертвує своїм життям, боронячи Україну. На моє переконання ця особа вже тривалий час цілеспрямовано та системно працює на розкол суспільства та розпалювання ворожнечі між українцями. Особливо підозрілою для мене така діяльність є в контексті радянського минулого Ірини Фаріон. А під час війни такі її дії є особливо небезпечними і становлять, на мій погляд, загрозу національній безпеці України. Тож як заступник голови Комітету з питань нацбезпеки, оборони та розвідки закликаю Служба безпеки України здійснити перевірку висловлювань Ірини Фаріон протягом воєнного стану на предмет вчинення кримінальних злочинів та вжити всіх заходів для недопущення ведення будь-якої підривної діяльності у нашому тилу. Прошу вважати це офіційним депутатським зверненням”, – написав Чернєв.