Головна Новини  Утримання від їжі — не основна мета, – тернопільські священники про Різдвяний...

 Утримання від їжі — не основна мета, – тернопільські священники про Різдвяний піст за новим календарем

Цьогоріч Різдвяний піст за новоюліанським календарем розпочнеться 15 листопада. Триватиме він до 24 грудня.

Прессекретар Тернопільсько-Бучацької єпархії Православної церкви України протоієрей Богдан Антонюк каже, традиційно під час посту не вживають м’ясних та молочних продуктів, однак утримання від їжі — не основна мета, повідомляє Суспільне.

“Святитель Іоан Золотоустий дуже чітко каже: “Помиляється той, хто говорить про піст, як час утримання від їжі. Це час утримання язика, духу сховання своєї плоті заради оновлення і духовного очищення. Ціль ми ставимо на духовне оновлення, тільки так. Їжа повинна бути допомогою, утримання від їжі — допомогою під час духовного оновлення, а не навпаки. Піст — це не їжа, це для нашої душі”.

Богдан Антонюк. Листопад 2023. Тернопіль

Богдан Антонюк. Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль

40 днів триває Різдвяний піст і в греко-католицькій традиції, каже керівник пресслужби Тернопільсько-Зборівської архиєпархії отець Олег Харишин.

“Церква закликає під час кожного посту приступити до сповіді. Це є знак особливого Божого милосердя, для людської душі, прощення гріхів”.

Олег Харишин. Листопад 2023. Тернопіль

Олег Харишин. Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль

Діти до 14 років та люди від 60 років можуть не дотримуватись посту, розповідає отець Олег Харишин.

“Що стосується військовослужбовців, то, думаю, це є їхня добровільна воля. Ми заради них постимо, от що важливо. Вони виконують свою роботу, тому що їхня робота є найбільшим знаком самопосвяти та самопожертви заради нас”.

Римо-католики цьогоріч розпочнуть піст 3 грудня, каже вікарій римо-католицької парафії в Тернополі отець Віктор Костів. За його словами, різдвяний піст вони називають “Адвент”.

“Цей різдвяний піст поділений на чотири тижні. Перша неділя Адвенту різдвяного посту припадає на 3 грудня цього року. Перед усім, для нас це час радісного очікування на Спасителя, який має прийти, щоб спасти цей світ”.

Віктор Костів. Листопад 2023. Тернопіль

Віктор Костів. Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль

Отець Віктор каже, традиційно з початком Різдвяного посту в церкві виставляють адвентовий вінок. У середину ставлять чотири свічки, які символізують чотири тижні.

“У першу неділю, ми запалюємо одну свічку, три ще не горять. І так поступово, проходячи цей час палимо й інші свічки і вже на четвертий тиждень маємо запалені усі чотири. Це означає, що ось-ось прийде Спаситель”.

Римо-католики у Різдвяний піст у вінку запалюють чотири свічки. Листопад 2023. Тернопіль

Римо-католики у Різдвяний піст у вінку запалюють чотири свічки. Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль

Щоб не нашкодити здоров’ю, до посту варто готуватись заздалегідь, каже лікарка-методистка обласного центру контролю хвороб Галина Зот.

“Треба все робити поступово та обмірковано, проконсультувавшись із спеціалістами. Якщо ви входите в піст, треба хоча би тиждень або два тижні напередодні, виключити ті продукти, які ви вживали до того. І якщо виходити з посту, то також не з’їсти всі страви, які ви приготували”.

Галина Зот каже, від посту рекомендують утриматись дітям, вагітним і жінкам, яку годують немовлят, людям із цукровим діабетом та серцево-судинними захворюваннями.

Галина Зот. Листопад 2023. Тернопіль

Галина Зот. Листопад 2023. Тернопіль. Суспільне Тернопіль