Головна Новини Українській Конституції 16!

Українській Конституції 16!

Шановні краяни!

Щиросердно вітаю Вас із Днем Конституції України !

 

            Остаточно суверенною державою Україна стала після прийняття основного закону  – Конституції, в основі котрої лежать  принципи демократії та свободи, що гарантують  забезпечення  політичної та економічної свободи громадянського суспільства, а також прав та свобод громадянина.

Разом з тим правовий нігілізм, що сьогодні поглинув усі рівні українського суспільства, розповсюдився і на невиконання норм Основного Закону, посягання на конституційні засади та принципи. На жаль, першою в цьому виступає центральна влада.

Яскравим прикладам вчинення такої наруги є прийняття у першому читанні законопроекту Ківалова-Колесніченка «Про засади державної мовної політики». На шістнадцятому році Конституції Верховна Рада, яка б мала бути її хранителькою, цинічно посягає на десяту статтю, у якій чітко вказана: « Державною мовою в Україні є українська мова. Держава забезпечує всебічний розвиток і функціонування української мови в усіх сферах  суспільного життя на всій території України». Тим самим намагається розтоптати ці постулати.

Не меншим порушенням Конституції є формування в Україні на зразок сусідньої автократичної Росії залізобетонної вертикалі. Намагаючись досягнути повного абсолютизму, керівництво держави конституційну норму поділу на гілки влади перетворило на фікцію, зосереджуючи владу в одних руках.

Розумію, що Конституція не є констатацією існуючого становища (тому немає сенсу говорити, що та чи інша конституція відповідає чи не відповідає дійсності), а є своєрідним «проектом», тим дороговказом, на який мають орієнтуватися  законодавці та громадяни загалом. Її призначення – чітко визначати принципи соціального співіснування людей у демократичному суспільстві. Непорушність конституційних засад повинна  давати змогу зробити соціальний порядок і соціальну свободу незалежними від того, який президент стоїть на чолі держави або яка партія здобула більшість у парламенті.

Знову наблизившись до виборів, ми маємо зважено прийняти відповідальне рішення, щоб основою створення та дії нової Конституції стали національна свідомість, український націоналізм. Саме такий новий основний закон буде запорукою  остаточного встановлення Української Державності. Визначаючи суттєву та конструктивну роль націоналізму, маємо чітко підкреслити його чільне місце у справі консолідації української нації. А цього наша молода держава потребує насамперед. Тому ми маємо визнати, що лише становлення Української Національної Держави з основним законом  Національною Конституцією, в основі якого Національна Ідея, – запорука повноцінного культурного розвитку самої нації та високого матеріального життя українців.

 

Слава Україні! Героям слава!

 

Голова Тернопільської

обласної ради                                                     Олексій Кайда