Головна Новини УАПЦ і УПЦ КП об’єднання не буде

УАПЦ і УПЦ КП об’єднання не буде

Ієрархи Української автокефальної православної церкви вирішили остаточно припинити всяке спілкування з керівництвом Української православної церкви Київського патріархату щодо об’єднання двох церков доти, доки цю церкву очолює патріарх Філарет. Таке рішення вони ухвалили на засіданні собору УАПЦ 9 лютого, пише “Коммерсант-Украина”.

Як заявив після засідання собору першоієрарх УАПЦ митрополит Мефодій, УАПЦ дочекається, поки Філарет “або передумає, або відійде від керівництва церкви по старості”.

“Ми сподівалися на братський діалог, а прихильники УПЦ КП, наприклад в Івано-Франківську, в цей час розповсюджували листівки із закликами до священиків УАПЦ не слухати своїх архієреїв і переходити до Філарета”, – заявив він.

На його думку, УПЦ КП є “політичною організацією, а її патріарх – політиканом”. “Філарет перебуває за межами канонічного православ’я і нас тягне туди ж – туди, де церква буде гнити”, – вважає митрополит.

Він додав, що в УАПЦ готові прийняти у свої ряди священиків і єпископів УПЦ КП в індивідуальному порядку, оскільки “більшість з них хочуть єдиної церкви”.

В УПЦ КП заяви митрополита Мефодія викликали обурення. “В УПЦ КП зовсім інші настрої. Наша церква єдина, і переходити в УАПЦ ніхто, звичайно ж, не буде”, – запевнив секретар Священного синоду УПЦ КП архієпископ Євстратій (Зоря).

Слова митрополита Мефодія про неканонічність патріарха Філарета викликали в УПЦ КП особливе здивування.

“Якщо вони мислять категоріями Москви, в якій вважають, що Філарет – не патріарх, а відданий анафемі мирянин, то тоді вони самі в кращому випадку – заборонені в служінні священики Московського патріархату , а в гіршому – прості миряни. Мефодій же – ніякий не митрополит, а заборонений у служінні протоієрей Валерій Кудряков (мирське ім’я та сан митрополита Мефодія до переходу з УПЦ МП в УАПЦ – Ред.)”, – пояснив архієпископ Євстратій.

За його словами, УПЦ КП “продовжить діалог з окремими єпископами та священиками УАПЦ, які прагнуть об’єднання церков”.

Нагадаємо, переговорний процес між церквами розпочався 14 вересня минулого року, після зустрічі їх предстоятелів – патріарха УПЦ КП Філарета (Денисенка) і глави УАПЦ митрополита Мефодія (Кудрякова).

Вони домовилися сформувати комісію, яка працюватиме над об’єднанням церков. Однак незабаром представники УПЦ КП заявили про припинення діалогу, оскільки керівництво УАПЦ висунуло в якості обов’язкової умови для продовження переговорів відставку патріарха Філарета.

Сам Патріарх Філерет заявляв, що готовий піти з посади предстоятеля УПЦ КП, але на певних умовах.