Головна Новини У Тернополі провели трансплантацію нирок двом пацієнтам

У Тернополі провели трансплантацію нирок двом пацієнтам

Медики Тернопільської обласної клінічної лікарні провели унікальну операцію – здійснили пересадку двох нирок від одного донора двом різним пацієнтам. 

На сьогодні пацієнти уже виписані з лікарні та медики розповіли про операцію. 

“Минулого місяця у відділенні було проведено дві операції з пересадки нирок чоловіку та жінці від одного донора. Донором стала жінка, яка мала пухлину головного мозку, що спричинила важкий крововилив, а відтак лікарі Теребовлянської міської лікарні констатували смерть головного мозку, – відзначили медики Тернопільської обласної лікарні. – Ми дуже вдячні родині жінки, що дала згоду на вилучення органів для проведення операцій з трансплантації. Завдяки цьому вдалося врятувати життя двом пацієнтам молодого віку”. 

Хронічна хвороба нирок – повільно прогресуюче захворювання. Як чоловік, так і жінка хворіли давно, поки у них не настала термінальна ниркова недостатність.

“У пацієнтів були хронічні захворювання нирок, обоє перебували на гемодіалізній терапії. Це означає, що їх власні нирки вже практично не функціонували, їх роботу тричі на тиждень виконував апарат «штучної нирки”, – розповідає лікар-трансплантолог Олександр Кіт.

На сьогодні, пацієнтів уже виписали додому. Зараз вони спостерігаються у свого лікаря-трансплантолога відділення кардіохірургії та трансплантології ТОКЛ.

“Обоє реципієнтів періодично лікувалися у відділенні нефрології, а згодом знаходилися на програмному гемодіалізі у нашій лікарні. За рекомендацією нефролога та лікаря-трансплантолога ТОКЛ стали на лист очікування щодо необхідності трансплантації органів. Пересадка нирок – це був єдиний метод покращити їм якість життя”, – наголосила трансплант-координаторка закладу Ірина Довга.