Головна Новини Овчарук і Барна ніяк не “народять” відкриття перинатального

Овчарук і Барна ніяк не “народять” відкриття перинатального

Третій місяць керівництво області обіцяє відкрити відремонтований перинатальний центр «Мати і дитина» на вулиці Замкові у Тернополі. Спочатку голова облдержадміністрації Степан Барна зазначав, що відділення, де перебуватимуть вагітні, відкриють у кінці грудня 2015 року. Потім відкриття перенесли на початок січня 2016-го. Але оновлений пологовий не відкрили до сьогодні. В чому причина розповів під час прес-конференції голова обласної ради Віктор Овчарук.

«У 2015-му році на реконструкцію перинатального центру виділили 25,8 мільйонів гривень, – зазначив він. – Цих коштів було недостатньо для ремонту всього центру. Для повного завершення корпусу треба було понад 67 мільйонів. Щоб раціонально використати 25 мільйонів, і не розпорошувати їх по всьому приміщенню, вирішили реконструкцію розбити на три черги. Перша – палати з покращеними умовами для вагітних та породіль, друга черга – ремонт операційних, третя – відділення неонатології. 25 мільйонів використали згідно передбаченої проектно-кошторисної документації і навіть більше: зайшли на другу чергу і зробили ремонти по операційних палатах. Коли будівельники завершили роботи, і планували на новий рік відкривати, то керівник закладу повідомив, що там не підведений газ, немає меблів у палатах, кухні тощо. Можна було вчасно змінити проектно-кошторисну документацію, внести поправки і забезпечити підведення газу, закупівлю меблів і все здати. Оскільки коштів для цього вже не було, тому прийняли рішення на сесії додати ще 1,8 мільйонів на остаточне завершення першої черги об’єкту, щоб його можна було ввести в експлуатацію. Тому все в часі й затрималося: треба було прийняти рішення на сесії про виділення коштів, поки вони будуть перераховані закладу, поки все закуплять, встановлять…».

Точну дату відкриття частини відремонтованого приміщення обласного пологового Віктор Овчарук не назвав. Сказав тільки, що можливо це станеться в кінці цього тижня, тобто 24-25 березня. Не виключено, що на відкриття центру завітає до Тернополя віце-прем’єр-міністр – Міністр регіонального розвитку, будівництва та житлово-комунального господарства України Геннадій Зубко.