Головна Новини Церковний скандал: священника звинувачують в служінні владі – не Богу

Церковний скандал: священника звинувачують в служінні владі – не Богу

4641Сьогоднішні події навколо міжрелігійних відносин в м. Теребовлі нагадали історію з радянського минулого, котре, як побачимо не перестає переслідувати навіть нинішніх можновладців:
« Радянський час. Сільський клуб, переповнений зал. Лектор з райкому компартії проводить атеїстичну пропаганду, на основі «найновіших» наукових відкриттів доводить всім присутнім, що Бога не має. Втомлений багатогодинною промовою, але задоволений своєю ерудицією лектор просить колгоспників задавати питання. Зал мовчить. З заднього ряду пропихається старий дідо і задає питання: «Я бачу ви так все знаєте , то прошу роз’яснити мені чому коза накладає бібками, а корова лайдаками, при тому, що їдять ту саму траву?». « Та звідки я знаю?»- обурився партпрацівник. « То скажи мені сину, чому ти пхаєшся в релігію, коли навіть в лайні не розбираєшся?» – поцікавився старожил.
Минув час а «спеціалісти» по бібках та лайдаках не перестають пхатися до справ церковних. Яскравим прикладом сьогодні є ситуація навколо реєстрації релігійної громади Української Православної Церкви Київського Патріархату в м. Теребовля. Нічим не мотивоване переслідування представниками місцевої РДА людей, які звертаються з проханням зареєструвати громаду УПЦ КП викликає тільки подив.
Але спочатку трохи історії та статистики. Передумовою для легалізації статусу прихильників УПЦ КП в м. Теребовлі стала позитивна тенденція зростання прихильників Київського Патріархату в Україні:
Українська православна церква Київського Патріархату є домінантна конфесія на території країни за кількістю парафій (громад) та культових споруд у власності чи користуванні. Її релігійна мережа є має найшвидше зростання серед усіх конфесій України (200–300 парафій та інших структур на рік).
За соціологічними опитуваннями Київський Патріархат користується підтримкою понад 15 мільйонів чоловік дорослого населення України (для порівняння – Московський Патріархат в Україні підтримують близько 9 мільйонів чоловік, греко-католицьку церкву – 2,5 мільйонів чоловік, УАПЦ – 0,14 мільйона чоловік ). Загалом 52% опитаних віднесли себе до Київського Патріархату.
Який висновок можна зробити про рівень підтримки Української православної церкви Київського Патріархату в Теребовлі на основі загальнодержавної статистики? Навіть, якщо врахувати «ефект Галичини» (значна підтримка греко-католицької церкви порівняно з ситуацією в по всій Україні), можна говорити, що кількість прихильників УПЦ КП в Теребовлі має вимірюватись тисячами вірних.
Чому тоді влада «штопорить» реєстрацію громади УПЦ КП і кому це вигідно? Автор вважає, що вигідно це тільки одній людині – о. Володимиру Якубишину. Чому йому підтакує влада – тому , що «лопухи».
Володимир Якубишин, називає себе православним(?) священиком. Хоча встановити належність його до якоїсь конкретної церкви важко. По суті він служить сам по собі, хитро обходячи церковні канони, які вимагають належності до єпископа. Якубишин коритись церковній владі не хоче, тому тільки отримавши парафію указом владики Василія Боднарчука невдовзі закрив перед ним браму церковного подвір’я і оголосив його зрадником. Чого? Мабуть інтересів о.Володимира. Але, щоб внушити своїм парафіянам те, що вони разом з ним все таки належать до церковної спільноти згадує на літургіях в якості нібито їх архієрея то Константинопольського патріарха Варфоломія ( котрий заявив, що жодної парафії в Україні не має!), то якогось митрополита Констянтина, якого ніхто з парафіян ніколи в очі не бачив, то митрополита Мефодія, якого також п’ять років пускає до церкви, п’ять – не пускає, то возить селами Теребовлянщини якогось «єпископа» Богдана, який згодом виявився «не зовсім єпископом» і якого лише через рік чи два, після турне по Теребовлянщині з Якубишином , синод єпископів УАПЦ висвятив на єпископа.
Та саме цікавіше те, що відцуравшись української православної церкви, відцуравшись духовного глави українського народу – Святішого патріарха Київського, сам не будучи православним о.Якубишин замахнувся на «православну монополію» в Теребовлі. Розуміючи, що не зможе нічого протиставити українському православному духовенству, яке невдовзі в Теребовлі появиться, о. Володимир робить все, щоб відтягнути цю подію, як найдалі. Постійний зрив реєстрацій громад УПЦ КП вдалий для цього спосіб. Розуміючи те що місцева влада розуміється в релігії не краще за вищезгаданого партагітатора, Якубишин за допомогою хабарів та гарних слів перетворив її в машину для репресій щодо прихильників Київського Патріархату. Дійшло до того що його сват Майовський та зам. голови РДА Михайлюк тиснучи на «непокірних» починають приплітати, що не по своїй волі діють, а по волі «пославшого їх» губернатора Валентина Хоптяна, який мабуть і не здогадується про існування секти «якубишинців» , не кажучи про те, що вже став її покровителем.

Джерело: http://terebovlia.net.ua/