Головна Новини Тягнибок із побратимами молився в Зарваниці

Тягнибок із побратимами молився в Зарваниці

Близько 120 тисяч українців 14–15 липня 2012 року взяли участь у Всеукраїнській прощі до Зарваниці, яку очолив Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав Шевчук. Серед прочан – лідер Всеукраїнського об’єднання «Свобода» Олег Тягнибок разом з побратимами. Цьогоріч проща була присвячена 120-літтю від дня народження Патріарха Йосифа Сліпого.

«Є місця, куди потрібно йти прочанином, щоби набиратися очищення духу і з новими силами продовжувати нашу святу справу. Таких місць на цілій земній кулі є небагато. Зарваниця – духовне, намолене місце, свята українська земля, яка нам дає натхнення, енергію, яка нам дає віру в наше українське майбутнє» – зазначив лідер «Свободи».

«Симптоматично, що у такий непростий для України час цьогорічна Проща проходить під знаком ушанування пам’яті Патріарха Йосифа Сліпого. Патріарха, що завжди був зі своїм народом, що ділив долю народу і був не лише церковним, але й національним проводирем.

Сьогодні духовна підтримка церкви вкрай необхідна у нашій боротьбі за національну та соціальну справедливість. З іншого боку, суспільство повинно давати рішучу відповідь спробам підірвати традиційні національні та релігійні цінності, агресивний наступ на які провадять провісники глобалізму, войовничі безбожники та ліберали, які під облудливим гаслом «захисту прав людини» пропагують культ розпусти та інші збочення, які церква справедливо вважає гріховними.

Сьогодні як ніколи набуває актуальності гасло: «Бог і Україна», бо без духовних традиційних цінностей неможливо повернути Україну українцям, а водночас без церковної підтримки, без заглиблення церкви в національне життя важко буде вести боротьбу за Україну. Проте присутність тут, у Зарваниці, десятків тисяч молодих людей, які свідомо йдуть з усіх усюд на прощу, дає надію і сподівання на успіх наших змагань – підкреслив Олег Тягнибок.

15 липня 2012 року у Зарваниці відбулася Архиєрейська Свята Літургія. У ній взяли участь Глава УГКЦ Блаженніший Святослав Шевчук, Апостольський Нунцій в Україні архієпископ Томас Едвард Ґалліксон, архієпископ Мелхітської Греко-Католицької Церкви Еліас Шакур, єпископ Кишиневської єпархії Республіки Молдова Антон Кош, члени Синоду єпископів УГКЦ, численне духовенство та тисячі мирян, аби вклонитися Чудотворній іконі Зарваницької Божої Матері.

Рясний дощ не завадив завершальному дню Прощі. Глава Української Греко-Католицької Церкви Блаженніший Святослав зазначив: «Колись, звертаючись до молоді, Блаженний Папа Іван Павло ІІ сказав: «Дощ паде – діти ростуть». Я щиро бажаю, щоб кожна крапля отого дощу, який впав на ваші плечі тут, на цьому місці, перетворилася на духовну росу Духа Святого, яка Божественною благодаттю огорне, зросить ваші серця. Бажаю, щоб кожна ваша молитва була вислухана, кожна рана – зцілена, кожний сумнів – усунений, кожна сльоза – витерта».

Патріарх благословив усіх прочан. Він також подякував голові Тернопільської обласної ради за допомогу в організації прощі. Архиєпископ і митрополит Тернопільсько-Зборівський УГКЦ Василій Семенюк подарував Олексію Кайді образ Матері Божої Зарваницької.

Приймаючи подарунок, Олексій Кайда зазначив: «Спільна молитва здатна творити чудеса. Десятки тисяч прочан у ці дні, долаючи пішки нерідко сотні кілометрів, щосекунди молилися за кращу долю нашої держави, за долю дітей та родин, просили заступництва у Матері Божої. І ці молитви будуть почуті у цьому святому місці».

Олексій Кайда наголосив, що обласна рада завжди надаватиме підтримку таким духовним заходам, покликаним об’єднувати суспільство у спільних намірах.