Головна Новини Тернопільський губернатор вкотре «настрахав» медиків-корупціонерів, а толку?

Тернопільський губернатор вкотре «настрахав» медиків-корупціонерів, а толку?

Хоптян Валентин

Хоптян ВалентинУявіть собі ситуацію, коли чоловік приходить додому і зопалу каже дружині, що знає про неї все і, виявляється, вже давно – коли, з ким, скільки, де… Дісталося і тещі, котра потрапила під гарячу руку, зять і про неї знає все – що та, може поцупити у нього із заначки кілька гривень, що заглядає у його телефон і дає жінці підозрілі номери. Та й синочку всезнаючий тато дав на горіхи – сказав, що три останніх роки, син-п’ятикласник курить в шкільному туалеті, а батько поки що мовчить, але він все знає…

Ну що тут скажеш? Кому користь від такого володіння інформацією? Біда та й годі.

Ситуація, що склалася у згаданій сімейці нагадує мені ту, котра приблизно раз на квартал виникає під час нарад, котрі проводить в Тернопільській ОДА її голова – Валентин Хоптян. Ось на одній із таких, за участю керівництва обласної державної адміністрації та її структурних підрозділів, а також мера Тернополя, його заступників та керівників мерії очільник області розповів, що він, мовляв, знає, скільки в коштують посади медичній галузі.

«Ви знаєте скільки коштує посада хірурга в лікарні міській чи обласній? – звернувся до залу керівник. І тут же відповів – 30 тисяч баксів. А один аптекар з Тернополя проситься головним лікарем в Збараж і готовий заплатити 50 тисяч».

Далі – більше. Виявляється, побував пан губернатор у Борщівській лікарні і виявив, що «..там числиться 242 пацієнти. Реально на ліжках – 38. Але кошти беруть як за 242. Купляють на лікарню 8 буханок хліба в пекарні, а розраховуються як за 100, при цьому 20% їм повертають «налом», – навів приклад відкату голова ОДА. За його даними, посада медсестри раніше коштувала 2 тис. доларів. Тепер – в 4 рази більше.

Відтак, голова ОДА закликав усіх почати наводити лад в області, оскільки корумпованим чиновникам ніхто не вірить… І ось тут виникає кілька запитань. Чому про ситуацію в медичні галузі голова ОДА говорить вже вдруге за останніх півроку, наводячи одні і ті ж факти про корупції у медичній галузі.

Невже керівнику області невідомо, те, про що говорить тернопільська громада. Зокрема, про службовців із управління капітального будівництва Тернопільської ОДА, генпідрядника та субпідрядника, які під час виконання робіт з реконструкції геріатричного відділення територіального центру соціального обслуговування завищили вартість виконаних робіт на об’єкті будівництва, в результаті чого із державного бюджету було незаконно перераховано кошти в сумі понад 768 тисяч гривень.

Ті ж чиновники під час виконання будівельно-монтажних робіт з реконструкції існуючих будівель обласного перинатального центру в  Тернополі завищили вартість виконаних робіт на об’єкті будівництва. В результаті підрядній організації із державного бюджету незаконно перераховано понад 168 тисяч гривень.

Але про це голова ОДА – ні чир-чик. Зате він знає, скільки коштує та чи інша посада у лікарнях, які оборудки процвітають із «ліжко-місцями», харчуванням хворих і який аптекар готовий заплатити 50 тис баксів, щоб стати головним лікарем. Так і хочеться запитати: чому ж про це голова не повідомляє правоохоронцям, а систематично розповсюджує відомі йому корупційні факти на нарадах?

Ось тому і нагадує такий керівник «главу сімейства», котрий все про всіх знає, тільки що з того, кожен і далі займається тим, чим  займався. Зрештою, почекаймо ще однієї наради. Хтозна, можливо знову почуємо стареньку пісеньку про одне і теж. Хоча, як співав Володимир Висоцький, «Жираф большой – ему видней!». Може з висоти свого кабінету керівник області таки побачить – де, коли і за що спіймано медичних корупціонерів і розповість про це тернопільській громаді? Що ж, почекаємо…

Орест Сарматський, Коррупт УА