Головна Новини Скільки отримують на виборах Гоч, Деревляний і Побер

Скільки отримують на виборах Гоч, Деревляний і Побер

Партія регіонів

Партія регіонівКрім визначення місць в списках та розподілу округів, для кожної з партій ключовим є питання фінансування кампанії, перш за все – реклами та штабів. «Сегодня» стали відомі дані із затверджених днями центральним штабом об’єднаної опозиції «За Батьківщину!» Кошторису та штатного розкладу регіональних штабів, а крім того, вдалося дізнатися основні дані по аналогічних штабам Партії Регіонів і УДАРу. Як виявилося, цифри відрізняються незначно, а тому за кошторисом «Батьківщини» можна отримати уявлення і про витрати інших політсил.

ШТАБ. Хоча партії намагаються не роздувати штати цих тимчасових об’єднань, штаби складаються не тільки з керівника і пропагандистів-агітаторів. У штатному розкладі обласного штабу «Батьківщини», за нашою інформацією, значаться 19 чоловік, міського – 11. Крім глави штабу і його зама (а в облштабу – ще і першого зама), є посади завідувача та інструктора організаційно-кадрового відділу, завідувача та інструктора агітаційного відділу, керівника громадської приймальні і т. д. Відмінності між обласним і міським штабами полягають у тому , що обласному покладаються керівники прес-центру, служби безпеки, організаційно-контрольного сектора і сектора координації дій кандидатів по мажоритарних округах, бухгалтер, охоронець, завгосп, водій і прибиральниця, зате в міських є оператор і секретар, яких немає у обласних. Крім зарплат, передбачені також щомісячні витрати на оренду офісу (5000 гривень), канцтовари (1 тис.), транспорт (4,5 тис.), зв’язок (3,3 тис.). Підсумкова сума витрат на обласний штаб – 132 000 в місяць, міський – 50 000.

У ПР здивовані тим, що для всіх штабів конкурента встановлені однакові цифри. «Неможливо порівняти обсяг роботи і розцінки на оренду офісу, наприклад, у Рівненській та Донецькій областях, – сказало джерело в центральному штабі регіоналів. – Їх цифри, мабуть, усереднені, причому орієнтовані на Центральну і Західну Україну. І тут одне з двох: або вони на Сході та Півдні всерйоз не збираються працювати, або керівники штабів з цих регіонів будуть окремо захищати свої бюджети, які повинні бути в півтора-два рази більше, ніж по Західній Україні ».

КОМУ СКІЛЬКИ. Найбільше отримають керівники обл штабів. У «Батьківщині» і удару їх прирівняли до нардепів, давши зарплату в 20 тисяч, в ПР кажуть, що регіональних керівників оцінюють скромніше – в 15 000 (стільки буде отримувати перший заступник голови облштабу «Батьківщини»). А оце голови міськштабу у всіх отримають приблизно однаково – 6000 у опозиційних партій, 5,5-6 тисяч у ПР. Високооплачуваною є посада головного кадровика в облштабу «Батьківщини» – 10 000, а от його колегу з міського штабу оцінили всього в 3,5 тисячі.

Втім, всі «козирні» посади в штабах будь-який з партій займуть або партчиновники, або їхні знайомі. У «вільний продаж» надійдуть лише низові посади, на зразок пропагандиста. За неї, за нашою інформацією, в «Батьківщині» та УДАР обіцяють платити по 2,5 тисячі на місяць. Джерело в штабі ПР, дізнавшись про таку зарплаті у конкурентів, сказав: «Зрозуміло, чому передвиборчі кампанії ми їм програємо. У нас агітаторам платять менше двох тисяч ». За словами джерела, лише за двома посадами штаби ПР у виграшному становищі: глава прес-центру облштабу отримає близько 6000 (у «Батьківщини» – 4 тис.), водій – до 4,5 тисячі («Батьківщина» – 2,5 тис .). «Щось не цінують вони водіїв, – каже джерело в ПР. – Адже їм цілими днями належить бути на колесах ».