Головна Новини Прокуратуру обурює, що штрафують дітей за розпивання алкоголю, а не тих хто...

Прокуратуру обурює, що штрафують дітей за розпивання алкоголю, а не тих хто їм продає

дітиНа постійному контролі в прокуратурі Тернопільської області перебуває питання дотримання прав неповнолітніх при притягненні їх до адміністративної відповідальності.


Законодавством визначено, що уповноважені підрозділи органів внутрішніх справ зобов’язані проводити роботу щодо запобігання правопорушенням дітей, виявляти причини та умови, що сприяють вчиненню ними правопорушень, вживати в межах своєї компетенції заходів щодо їх усунення, вести облік правопорушників, що не досягли 18 років.

Однак, як засвідчила прокурорська перевірка, вимоги законодавства щодо здійснення профілактичної роботи з дітьми, які вчинили адміністративні правопорушення, дотримання прав неповнолітніх при притягненні їх до адміністративної відповідальності виконуються не в повній мірі.

Зокрема, мають місце випадки складання протоколів відносно неповнолітніх за відсутністю події та складу адміністративного правопорушення.

Так, в місті Тернополі та в Гусятинському районі при складанні протоколів про адміністративне правопорушення стосовно неповнолітніх, доказів вчинення ними правопорушень не зібрано, що призвело до закриття судом проваджень по справах за відсутністю в діях неповнолітніх складу адміністративного правопорушення.

Так, упродовж поточного року стосовно дітей складено понад 460 протоколів про вчинені адміністративні правопорушення за куріння тютюнових виробів та розпивання алкогольних та слабоалкогольних напоїв у заборонених законом місцях. Але за продаж дітям вказаної продукції складено лише 89 адмінпротоколів за ч.2 ст.156 КУпАП, а матеріалів щодо накладання фінансових санкцій та можливого анулювання ліцензій на право здійснення роздрібної торгівлі алкогольними напоями та тютюновими виробами направлено лише 12.

За результатами проведеної перевірки, прокурором Тернопільської області направлено подання начальнику УМВС України в Тернопільській області з вимогою забезпечити належний контроль за додержанням підпорядкованими підрозділами вимог адміністративного законодавства при притягненні неповнолітніх до передбаченої законом відповідальності та вирішити в установленому законом порядку питання про притягнення до дисциплінарної відповідальності осіб, з вини яких мали місце зазначені у поданні порушення закону.